GroenLinks

Koningin leest Balkenende de les over euroscepsis

27 oktober 2004

Koningin Beatrix, op dinsdag 26 oktober te gast in het Europees Parlement, hield een pleidooi voor meer bevlogenheid in het proces van Europese eenwording. GroenLinks europarlementariër Kathalijne Buitenweg reageerde verheugd: "Ik hoop dat de regering Balkenende haar advies ter harte neemt."

Bevlogenheid
"De Europese eenheid heeft overtuigend vorm gekregen en is een deel van ons leven geworden. Maar er is weinig meer te bespeuren van de bevlogenheid van toen. Velen zijn nu kritisch gestemd," vertelde koningin Beatrix de in Straatsburg verzamelde europarlementariërs.

Buitenweg: "Dat klopt, kijk maar naar onze regering in Nederland. Terwijl de Koningin spreekt over het belang van de uitbreiding en de nieuwe unieburgers die zich eerder onder een totalitair regime vandaan vochten een warm welkom gaf, benadrukt de regering dat de Europese Unie teveel kost en zaait angst over de komst van Poolse gastarbeiders."

Turkije
De Koningin zei ook dat "onze Unie aan kracht wint wanneer zij zich openstelt voor landen die onze rechtsnormen delen en zich inspannen om aan de criteria te voldoen. Dit besef kan een aanmoediging zijn het overleg met hen die zich bij de Unie willen aansluiten, open, eerlijk en zonder vooringenomenheid te voeren.''

Buitenweg: "Ze maakte duidelijk dat het geen pas geeft om steeds nieuwe argumenten aan te voeren om het begin van onderhandelingen met Turkije uit te stellen. Een mooie kwinkslag richting VVD en CDA, die zich uit populistische overwegingen steeds sceptischer uitlaten over Turks EU-lidmaatschaap."

Den Haag
Buitenweg hoopt dat Den Haag goed heeft geluisterd naar wat er in Straatsburg gezegd werd: "Bevlogenheid en eerlijkheid, dat is nu juist wat we het meest missen in het Europabeleid van de huidige Nederlandse regering."

«