Gemeente Heerlen

Gemeenten en natuurverenigingen eens over binnenring

De gemeenten Heerlen en Landgraaf hebben het meningsverschil met de milieu-organisaties over de binnenring bijgelegd. In gezamenlijk overleg hebben zij afspraken gemaakt over de compensatiemaatregelen. De Milieudefensiegroep Heerlen en IVN Afdeling Heerlen gaan de voorbereiding en uitvoering van die maatregelen ook mede begeleiden. Dankzij deze intensieve samenwerking kunnen de werkzaamheden aan de binnenring doorgaan. De lopende beroepsprocedure wordt ingetrokken.

Ondanks intensief overleg tussen de gemeente Heerlen en Landgraaf enerzijds, en de Milieu-defensiegroep Heerlen, IVN Oude Landgraaf en IVN afdeling Heerlen anderzijds, ontstond begin dit jaar toch een meningsverschil. De mili euorganisatieshaddenhunbedenkingenoverdevolledigheidvandeinventarisatiesvanfloraenfauna,enoverdejuistheidvandegeluidsonderzoeken.Daardoorwarenzijhetooknieteensmetdeomvangvandecompensatie.

Heerlen en Landgraaf hebben de kritische geluiden serieus genomen. Door aanvullend onderzoek en overleg vanuit een positieve grondhouding zijn de partijen het eens geworden over de uitgangspunten voor de compensatie en over de voorwaarden die de milieuorganisaties stelden aan de uitvoering van het compensatieplan. Bovendien is besloten samen dit compensatieplan dat bijna 50 hectare nieuwe natuur oplevert in het gebied, te realiseren via een begeleidingsgroep waar alle partijen in deelnemen.

Concrete maatregelen

Zo is bijvoorbeeld afgesproken dat de weg zo ver mogelijk van het Kisselbos wordt aangelegd, dat er een absorberend geluidsscherm geplaatst wordt bij bedrijventerrein De Kissel, dat er een wildraster geplaatst wordt langs beide zijden van de weg, gemaakt van duurzaam geteeld hout, en met metaal dat veilig is voor het milieu. Bovendien komen er op 22 plaatsen faunapassages.

Er zijn ook duidelijke afspraken gemaakt over de omvang van het compensatiegebied en hoe dat moet worden ingericht. Het gaat dan om een combinatie van bos, struweel, ruigte, soortenrijk grasland, heide en poelen. De milieuorganisaties praten ook mee over de aanleg van ecotunnels, langzaam-verkeerverbindingen en over het beheer en onderhoud van het groen.

Overeenkomst

Nu overeenstemming is bereikt, hebben de milieuorganisaties hun ingediende beroep tegen de goedkeuring van het bestemmingsplan ingetrokken. Eerder al werd voor ieder duidelijk dat er geen redelijke alternatieven waren voor het traject. Niet aanleggen van de weg bleek juridisch niet afdwingbaar, vooral gezien het grote belang van beperking van verkeer door woonwijken. Alle partijen zijn van mening dat door dit open overleg vanuit een positieve grondhouding ieders belang het best gediend is. Door de overeenkomst kan de aanleg van de weg doorgaan. Hierdoor kunnen woon- werk- en recreatiegebieden binnen Parkstad Limburg beter toegankelijk gemaakt worden terwijl woonwijken verlost worden van doorgaand verkeer. Tegelijkertijd wordt door de bereikte overeenstemming over de compensatiemaatregelen recht gedaan aan de natuurwaarden van het gebied.

HEERLEN/LANDGRAAF, 27 oktober 2004
Paula Snijders, gemeente Landgraaf, (045) 56 95 235 Alex Mans, Milieudefensiegroep Heerlen, (045) 57 14 291 Erik Theunissen, IVN Heerlen, (045) 57 24 448
Jos Littmann, IVN de oude Landgraaf, (045) 53 22 273 Maureen Bisscheroux, gemeente Heerlen, (045) 56 04 070
-----------------------
p e r s


---- --