Den Haag, 27 oktober 2004

Vragen van de leden Straub en Van Heemst (PvdA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

over het bericht dat Nederlanders weinig vertrouwen in de politie hebben

1. Kent u de berichten Weinig vertrouwen Nederlanders in politie en Respect voor agent met weinig gezag

2. Acht u het verrichte onderzoek van bureau Interview / NSS voldoende representatief voor de mening van de bevolking? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

3. Hoe oordeelt u over het feit dat bijna driekwart van de geënquêteerden denkt dat de politie machteloos is bij een terroristische aanslag? Acht u het nodig om dit beeld te verbeteren? Zo ja, hoe gaat u dit doen? Zo nee, waarom niet?

4. Hoe komt het dat slechts een derde van de ondervraagden van mening is dat de politie de handel in drugs doeltreffend bestrijdt?

5. Hoe verklaart u dat volgens het onderzoek een kwart van de ondervraagden zich onveiliger voelt dan vijf jaar geleden?

6. Hoe oordeelt u over de mening van de geënquêteerden dat de politie meer bevoegdheden moet krijgen? Is er een verband tussen de in sommige opzichten negatieve beeldvorming over de politie en het door het publiek ervaren gebrek aan bevoegdheden?

7. Hoe oordeelt u over de mening van de helft van de geënquêteerden dat politieagenten liever boetes uitdelen dan criminaliteit bestrijden?

8. Is het gegeven dat voor 52% van de geënquêteerden een baan bij de politie onaantrekkelijk lijkt, voor u aanleiding om in het kader van de werving van nieuwe politiefunctionarissen - actie te ondernemen?

9. Hoe oordeelt u over het gegeven dat 15% van de geënquêteerden de politie corrupt noemt?

10. Hoe verklaart u de discrepantie tussen dit onderzoek en de uitkomsten van de Politiemonitor waarin een positiever beeld van de politie en de veiligheid wordt geschetst?

http://www.telegraaf.nl/binnenland/15068941/Weinig_vertrouwen_Nederlanders_in_politie.html en www.nieuws.nl, 27-10-2004