Toespraak CDS Berlijn bij de afsluiting van de vlag- en opperofficierendag

22-10-2004 15:21:00

Toespraak Chef Defensiestaf generaal Berlijn ter afsluiting van de Vlag- en Opperofficierendag op 22 oktober 2004

Wil afsluiten met mijn gedachten over waar het volgens mij de komende periode vooral om zal gaan:

Ik wil graag beginnen met het intrappen van een open deur, door te stellen dat onze samenleving niet meer met militaire middelen in haar voortbestaan wordt bedreigd. Defensie lijkt voor velen alleen nog nodig om de belangen van de BV Nederland in de wereld te beschermen of zeker te stellen. En natuurlijk vindt men de samenleving - dat allemaal belangrijk. Net zo belangrijk overigens als onderwijs, gezondheidszorg, de fileproblematiek, het milieu en de HSL. Verstaat u mij niet verkeerd. Ik ken de problemen van onze zorginstellingen. En net als u sta ik veel te vaak in de file en maak ik mij zorgen over de kwaliteit van ons onderwijs. En natuurlijk zijn al die zaken belangrijk. Maar zo is het dus: wij moeten in tegenstelling tot vroeger tijdens de Koude Oorlog meer concurreren met de andere prioriteiten van de samenleving. De samenleving wordt niet bedreigd en kan andere zaken voorrang geven. Gelukkig wel zou ik zeggen, maar wat betekent dit voor ons? Wat doe je als organisatie als je wordt geconfronteerd met meer concurrentie dan in het verleden? Ik verklap het alvast: daarin zit mijn boodschap, die ik vandaag bij u wil achterlaten.

Om onze taken uit te kunnen blijven voeren zijn wij afhankelijk van een aantal zaken. Wij moeten ontwikkelingen blijven volgen en ons voortdurend aan blijven passen aan de veranderende wereld. Willen wij collegas uit kunnen blijven zenden en risicos van hen blijven vragen, dan dient onze krijgsmacht over de beste spullen te blijven beschikken, de meest realistische training kunnen bieden, haar organisatie gevuld houden etc. En dit kost geld, veel geld. Onze samenleving moet dus in ons willen blijven investeren. Maar als die samenleving investeert dan zal zij steeds de afweging met andere prioriteiten maken. En vraagt u zich eens af: wanneer zou die samenleving in de krijgsmacht willen investeren en wanneer niet? Ik denk dat mensen in zaken willen investeren indien ze er het nut van in zien, de organisatie als een efficiënte, betrouwbare eenheid zien, waarvan men het gevoel heeft dat het geld aan de juiste zaken wordt besteed en wanneer men het gevoel heeft er niet door te worden belazerd. Laat ik het anders stellen: ergert u zich bijvoorbeeld ook aan het bericht in de krant over een ziekenhuis, dat slecht draait, omdat het management het onderling niet eens is? Of een stadsbestuur dat een extreem duur kunstwerk aanschaft in plaats van investeert in belangrijke noodzakelijke nutsvoorzieningen. Nou ik wel, en ik denk dat wij ons dienen te realiseren dat onze samenleving ook met dit soort ogen naar Defensie kijkt. Besteden wij ons geld aan zaken die echt nodig zijn? Spreken wij als Defensie met één stem? Ziet men ons als één team of gaan wij rollen bollend, ruzie makend over straat? Hoe is ons imago wat dit betreft? Ik ben bang dat wij op dit gebied nog wel wat kunnen verbeteren. Ik denk dat ik kan stellen dat het beeld van Defensie is dat wij vaak erg verdeeld zijn, elkaar beconcurreren. Vroeger konden wij ons dat wellicht nog permitteren, tegenwoordig is dat een zekere gang naar mislukking. Hoe komt dat eigenlijk zo?

Ik denk dat cultuur en cultuurverschillen hierin een belangrijke rol spelen. Verstaat u mij niet verkeerd: ik ben van de school die cultuur belangrijk vindt. Een sterke groepscultuur maakt de groep hecht en voorspelbaar. Men weet wat men van de groep mag en kan verwachten en andersom. Zon hechte eenheid maakt dat mensen betrokken, gemotiveerd zijn en goed willen presteren. So far, so good. Het gaat echter fout als die beroepstrots, de cultuur van de groep, zo sterk wordt dat men niet meer bereid of in staat is om die eenheid in een groter geheel te laten functioneren, als men het groepsdenken zo sterk maakt dat haast alles daarbuiten vervaagt of niet meer meetelt. Ik denk dat wij binnen Defensie die cultuur van die eenheid, waarvan men in het begin van de carrière deeluitmaakt,langmeedragen.Ookalswijallangnietmeer deel uitmaken van die groep. Een cavalerist blijft een cavalerist, een vlieger een vlieger, een marinier een marinier etc. Het gebeurt nogal eens dat die sterke groepscultuur, die dus positief en goed is en er voor zorgt dat mensen goed functioneren in hun eenheid, ontaard in met oogkleppen op alleen nog geloven in het eigen krijgsmachtdeel. En dan gaat het fout. Althans voor de samenleving. Niet een goede defensie is dan het hoogste doel, maar het korps, de KM, de KL, het Wapen of de KLu. En hier zit de samenleving echt niet op te wachten. Dit moet dus anders. Een organisatie die geconfronteerd wordt met meer concurrentie moet betere kwaliteit leveren en iets aan zijn imago doen. En hoe gaan wij hier in de voorliggende periode dan mee om? Ik wil u vertellen wat ik in de komende periode in dit licht als belangrijke aandachtspunten zie.

De samenleving mag van ons verwachten dat wij op basis van een heldere visie op de taken het juiste materieel aanschaffen. Dus geen hobby horses meer. Als wij schepen, vliegtuigen of tanks kopen doen wij dat omdat wij, Defensie, die nodig hebben en niet omdat wij dat wel mooie dingen vinden. Als wij eenheden uitzenden doen wij dat omdat deze eenheden gevraagd worden en nodig zijn en niet omdat wij zelf de vraag hebben ingestoken. Als een bepaald krijgsmachtdeel scoort, juichen de andere krijgsmachtdelen mee en gaan zij niet in de media hun gram halen door er op te wijzen dat het allemaal niets voorstelt. En dat zou ook mogen gelden voor onze gewaardeerde medewerkers b.d. Als wij als samengestelde eenheid gaan, laten wij het hele team mee genieten van de lof en houden wij de words of praise niet alleen voor een bepaald deel van het team.

Valt u iets op? Nee? Ik denk dat de vrijwillige voetbal coaches onder u iets van herkenning moeten voelen. Wat ik hier beschrijf zijn namelijk niet meer dan de gedragsregels van een eenheid die zich zelf ziet als team en daar ook zijn kracht uit haalt. Neemt u eens het beeld in gedachten van een goeddraaiend voetbal team. Om te winnen is men het op de eerste plaats onderling eens over de te volgen strategie en houdt men zich in het veld aan de opdrachten van de coach en speelt men elkaar de bal toe in plaats van alleen maar zelf aan de bal te willen zijn. Als de backs een goede actie plegen dan juichen ook de spitsen. Spitsen realiseren zich dat zij ook de andere spelers nodig hebben om te kunnen winnen. De individuele spelers weten hoe ze de bal het beste aan de andere spelers moeten aanspelen, zodat deze collegas het beste er hun werk mee kunnen doen. Waar het dus om gaat is het aan de dag gaan leggen van goed team gedrag. En daar heeft het ons als Defensie volgens mij aan ontbroken.

Wat moeten wij dus gaan doen de komende periode? Wat is dus goed? Goed zijn bijvoorbeeld collega´s die gelegenheden benutten om de gezamenlijkheid binnen Defensie te benadrukken. Goed is transparante besluitvorming. Goed zijn collega´s die bijdragen aan een atmosfeer waarin alle spelers zich gewaardeerd voelen. Goed zijn ook de collega´s die de moeite nemen om aan anderen uit te leggen wat hun bijdrage is aan het grotere geheel. En goed zijn bijvoorbeeld ook collega´s die zich wat bescheiden opstellen, waardoor het teamdenken de ruimte krijgt en Defensie naar buiten toe het imago krijgt van een hechte transparante organisatie, die op basis van visie en goede argumenten besluiten neemt. Een organisatie die solidair en sportief is en waarop de samenleving kan vertrouwen. Behoud je cultuur maar wijs afgunst en onbegrip af als niet professioneel en niet in het belang van onze Defensie en dus ook niet in het belang van onze samenleving.

Ik sluit af met de stelling dat alleen zo Defensie het draagvlak kan behouden in de samenleving om verzekerd te blijven dat die samenleving wil blijven investeren in onze organisatie.

Heren, ik hoop dat deze dag ertoe heeft bijgedragen dat wij de komende periode met meer focus tegen onze mooie organisatie aankijken en dat wij wat dat betreft de klokken hebben gelijk gezet.

Nieuws Nieuwsberichten