Gemeente Goes

Persbericht

Verkoop 'Zonnewoningen' in Ouverture start

Eind oktober start de verkoop van twaalf energiezuinige woningen met het keurmerk 'Zonnewoning' van het Wereld Natuur Fonds. De woningen komen aan de Elvis Presleylaan in de wijk Ouverture in Goes. De gemeente Goes en de provincie Zeeland subsidiëren dit project ieder met 24.000 euro; de provincie geeft daarnaast nog een bedrag per woning. De ontvangen subsidies zijn verwerkt in de verkoopprijzen. Naar verwachting kan de bouw nog dit jaar starten.

Deze twaalf energiezuinige woningen in Ouverture van Assink Vastgoed Projectontwikkeling uit Oud-Beijerland zijn ongeveer 25 procent energiezuiniger dan de landelijke norm. Er wordt gebruik gemaakt van hout met het FSC-keurmerk. De woningen zijn zeer goed geïsoleerd en tien woningen hebben zonnecollectoren die op een warmteboiler aangesloten zijn. Twee van de woningen zijn uitgerust met PV-cellen (photo-voltaïsch) voor elektriciteit. Zoals alle woningen in Ouverture zijn de twaalf woningen aangesloten op het warmtepompsysteem en wordt hemelwater opgevangen in een ondergrondse opslagtank. Het schone regenwater wordt gebruikt voor het doorspoelen van de toiletten, de wasmachine en de buitenkraan.
Het woningbouwproject krijgt de naam Solarmio. Meer informatie: www.solarmio.nl.

In de afgelopen jaren zijn in de provincie Zeeland en in het bijzonder in de gemeente Goes verschillende woningbouwprojecten gerealiseerd, waarbij het aspect duurzaam bouwen bijzondere aandacht heeft gekregen. Vanuit deze voorbeeldfunctie stimuleren de provincie Zeeland en de gemeente Goes, dat woningen zo duurzaam mogelijk worden gebouwd. Dat wil onder andere zeggen, het toepassen van milieuvriendelijke materialen, het treffen van energie- en waterbesparende maatregelen en het toepassen van duurzame energie zoals warmtepompen, zonneboilers en zonnepanelen.

Bijlage

De Zonnewoning van het Wereld Natuur Fonds

Het Wereld Natuur Fonds stimuleert gemeenten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars om energiezuinige woningen te bouwen. Hiervoor is, in samenwerking met Novem, het onafhankelijke keurmerk Zonnewoning opgesteld. Zonnewoningen voldoen aan vastgestelde energiebesparende eisen en hebben het stempel van:

* comfortabel (goede klimaatbeheersing)

* energiezuinig (lage energierekening)

* duurzaam (energieopwekking en milieubewuste materialen).

Zonnewoningen verbruiken minder energie en sparen de natuur doordat ze helpen klimaatverandering tegen te gaan. Huizen met het keurmerk Zonnewoning zijn tevens een kwart zuiniger dan gewone nieuwbouwhuizen. Bovendien spaart de Zonnewoning de bossen wereldwijd, door het gebruik van FSC-hout. SKW-certificatie beheert het keurmerk.

Het keurmerk Zonnewoning

De basis voor het keurmerk Zonnewoning is het volgend programma van eisen. Om voor het keurmerk in aanmerking te komen, wordt elke woning op tenminste twee momenten door een onafhankelijk certificeringbureau getoetst: bij de start van de verkoop en bij de oplevering. Voor het ontwerp van de 12 woningen in plan Ouverture is inmiddels het voorlopig keurmerk Zonnewoning verleend. De definitieve certificaat wordt overhandigd na voltooiing, als aangetoond is dat aan alle WNF-voorwaarden is voldaan.

De basis voor het keurmerk Zonnewoning is het onderstaand programma van eisen:


1. De woning is goed geïsoleerd en de EP-coëfficiënt is maximaal gelijk aan 0,75.
De energieprestatiecoëfficiënt (EPC) geeft aan hoeveel energie bewoners gemiddeld nodig hebben voor ruimteverwarming en warm water. De wettelijk gestelde norm is maximaal 1,0. Woningen met het keurmerk Zonnewoning hebben een EPC van maximaal 0,75.
2. Toepassing van minimaal twee van de vier volgende vormen van energie: zonneboiler, netgekoppeld PV, passieve zonne-energie, warmtepomp.
De Zonnewoningen aan de Elvis Presleylaan in plan Ouverture maken optimaal gebruik van actieve zonne-energie, door toepassing van zonnecollectoren (type A) en photovoltaïsche celpanelen (type B). Daarnaast zijn de woningen uitgerust met een warmtepomp en extra goede isolatie van dak, gevels en vloeren.

3. Toepassing van het Nationaal Dubo-pakket. Standaard is het Nationaal Pakket Duurzaam Bouwen van toepassing. Dit is de garantie voor het gebruik van duurzame materialen en technieken. Daarnaast wordt in dit project voldaan aan de Dubo-maatregelen uit het Zeeuws Convenant Integrale Woningkwaliteit.

4. Voldoende bouwkundige maatregelen om oververhitting in de zomerperiode te voorkomen.
Door het bouwkundig ontwerp, de extra goede isolatie van de woning en de warmtepompen die tevens kunnen koelen, worden temperatuuroverschrijdingen in de woning beperkt.
5. Optimaal gebruik van daglicht.
In het ontwerp van de Zonnewoningen is veel aandacht besteed aan het optimaal toelaten van daglicht.

6. Gebruik van FSC-gecertificeerd hout.
In de gehele woning wordt hout toegepast uit duurzaam beheerde bossen. Dit hout is voorzien van het keurmerk van de Forest Stewardship Council (FSC).

7. Opstellen van een bewonersinstructie.

Tijdens de bouwperiode wordt een gedetailleerde bewonersinstructie opgesteld die voldoet aan de vooraf opgestelde normen.

De energiebesparende installaties van de WNF-Zonnewoning in Ouverture

Warm water dankzij zonnecollectoren (woningtype A) Zonlicht kan niet alleen worden omgezet in elektriciteit, maar ook in warm tapwater. Daarvoor worden bij woningtype A zonnecollectoren gebruikt. Via een buizensysteem in de zonnecollector wordt het water voorverwarmd door de zon. De warmtepomp zorgt daarna voor verdere verwarming van het warme tapwater tot een bruikbaar temperatuurniveau.

Elektriciteit opgewekt uit zonnepanelen (woningtype B) Bij woningtype B wekken de gebruikers zelf stroom op met de zonnepanelen (PV-panelen) die op de woningen worden geïnstalleerd. PV is een afkorting van photovoltaïsch. De term photo duidt op licht, voltaïsch op elektriciteit: in een PV-systeem wordt zonlicht omgezet in elektrische stroom.

Woningtype B is een woning die ontwikkeld is volgens het principe van een energie-evenwicht-woning. Uitgangspunt is dat de woning bij een gemiddeld gebruik en een gemiddeld gezin voldoende energie opwekt om te kunnen voorzien in de eigen energiebehoefte (energiebalanssituatie, géén kostenbalans. Mocht meer energie nodig zijn, dan wordt die automatisch door het energiebedrijf geleverd. Anderzijds wordt de energie die niet verbruikt wordt, teruggeleverd aan het energiebedrijf. Zo gaat niets verloren. Veel energieleveranciers kennen een vorm van terugleververgoeding voor de aan het energiebedrijf teruggeleverde energie.

Vloerverwarming via warmtepompsysteem
De woningen aan de Elvis Presleylaan te Goes worden evenals alle woningen in de wijk Ouverture voorzien van een warmtepompsysteem. Warmtepompen zijn apparaten die warmte aan de omgeving onttrekken en deze opwaarderen tot een voor huishoudens bruikbaar temperatuurniveau. De warmte wordt onttrokken aan de bodem en afgestaan aan het vloerverwarmingssysteem. De woning is voorzien van vloerverwarming die naast verwarmen tevens gebruikt kan worden om in de zomerperiode enkele graden te koelen. Daarnaast zorgt de warmtepomp voor de verwarming van het tapwater.

Gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning In dit plan wordt gebalanceerde ventilatie met warmteterugwinning toegepast. Dit warmteterugwinsysteem, waarmee meer dan 90 procent van de warmte uit de ventilatielucht wordt teruggewonnen, levert een grote bijdrage aan het comfort, energieverbruik en het binnenmilieu door voldoende frisse lucht van een aangename temperatuur in de woning te brengen.
De toepassing van een warmteterugwinunit in combinatie met een warmtepomp draagt bij aan een energiezuinige en comfortabele woning met een goed binnenmilieu. Alle verblijfsruimten worden van voldoende verse lucht voorzien, waardoor de ontwikkeling van schimmels, bacteriën en huismijt zo veel mogelijk wordt voorkomen.

Energie Prestatie Coëffiënt (EPC)
De Energie Prestatie Coëfficiënt (EPC) is een maat voor de energiezuinigheid van woningen. De Nederlandse overheid schrijft sinds
1 januari 2000 een EPC van 1,0 voor. Het Wereld Natuur Fonds heeft samen met ontwikkelaars laten zien dat bouwen met een EPC van 0,75 of minder, zonder hoge meerkosten goed mogelijk is. Een kwart energiezuiniger dus dan de landelijke norm. De bovenstaande installaties zorgen ervoor dat de 12 energiezuinige WNF-Zonnewoningen zelfs een EPC van circa 0,15 tot circa 0,50 weten te realiseren. Dit is nog zuiniger dan de norm die het Wereld Natuur Fonds stelt.