Gemeente Dordrecht


---

Dordrecht investeert EUR 137 miljoen in onderwijshuisvesting

Vincent Brinkhof
Het college van Burgemeester en Wethouders investeert 137 miljoen euro in de huisvesting voor zowel het primair, speciaal, voortgezet als voor het middelbaar en hoger beroepsonderwijs tot in 2010. " Goed onderwijs kan alleen plaatsvinden in goede onderwijsgebouwen. Daarom is investeren in onderwijs ook investeren in de huisvesting daarvan, aldus onderwijswethouder drs. G. Veldhuijzen".

Primair onderwijs
In Dordrecht is voor het basisonderwijs gekozen voor een wijkgerichte aanpak. Schoollocaties hebben een minimale omvang van 8 groepen met een gemiddelde groepsgrootte van 24 leerlingen waarbij alle voorzieningen aanwezig zijn. Bij aanpassing, uitbreiding of nieuwbouw van het schoolgebouw wordt ook bekeken of een peuterspeelzaal in de school gerealiseerd kan worden. Voor School Vest is in 2005 een nieuwbouwlocatie in voorbereiding evenals voor de Albatros/Meander en voor de Dr. H. Bavinckschool. Voor Noordhove wordt een unielocatie gerealiseerd voor 16 of 17 groepen. De Bever, de Johan Frisoschool, de Geert Groote, de Meridiaan, de o.b.s. Dubbeldam, de Beatrixschool worden aangepast en uitgebreid. Andere scholen komen in de jaren daarna aan de beurt

Voortgezet onderwijs
Het voortgezet onderwijs wordt voor een deel in het Leerpark gehuisvest. De schoolgebouwen zijn toegerust om de onderwijsvernieuwingen vorm en inhoud te geven. Het Johan de Wittgymnasium wordt uitgebreid aan het Oranjepark en krijgt hierdoor een unielocatie. De VMBO/TL, HAVO en VWO gebouwen van het Insula College en het Stedelijk Dalton College zijn bouwkundig in goede staat, maar worden aangepast aan de huidige onderwijskundige vernieuwingen.

Speciaal onderwijs op basis van de Wet op de Expertisecentra De zorginstellingen De Kreek en De Steiger krijgen een nieuwbouwlocatie inclusief een gymzaal aan de Chico Mendesring. De huisvesting van de Blije Gaarde, de Vlij en de Dordtse Buitenschool krijgen vervangende nieuwbouw op het Gezondheidspark met een spelzaal.

Financiën
De gemeente investeert 82,6 miljoen euro in nieuwbouw, uitbreiding en/of aanpassingen van schoolgebouwen en gymzalen. In het Leerpark investeert de gemeente 43,6 miljoen euro. Daarnaast investeren we 1,0 miljoen euro in het HBO en 7,2 miljoen euro in de Hans Petri school en het Speciaal Basisonderwijs. Daarnaast stelt de gemeente 2,6 miljoen euro beschikbaar om de schoolgebouwen aan te passen aan de brandveiligheidseisen.

Proces
Het Integraal Huisvestingsplan is in een interactief proces met de schoolbesturen tot stand gekomen. De commissie Onderwijs en Welzijn bespreekt het Integraal Huisvestingsplan op woensdag 17 november 2004. De gemeenteraad bespreekt het plan op 7 december 2004.