Arcares
Branchevereniging voor Verpleging en Verzorging

Uitkomst onderzoek Werk in Beeld 2004

Medewerkers V&V tevreden over werk en werkomstandigheden

Medewerkers in de verpleeg- en verzorgingshuizen zijn tevreden over hun werk en de werkomstandigheden. Dit is een van de belangrijkste uitkomsten van Werk in beeld, het medewerkerstevredenheidonderzoek dat voor de tweede keer door Prismant en Atos is uitgevoerd in opdracht van Arcares en de bij de CAO V&V betrokken vakbonden. Het onderzoek is uitgevoerd in 2004, in 1332 verpleeg- en verzorgingshuizen met in totaal bijna 169.000 medewerkers. De respons bedroeg ruim 40% (68.183 medewerkers) en was representatief voor de branche.

Werkdruk ten opzichte van 2002 gedaald
De instellingen die zowel in 2002 als in 2004 aan Werk in Beeld hebben meegedaan hebben de doelstelling uit de CAO Verpleeg- en verzorgingshuizen gehaald, namelijk het realiseren van 20% verlaging aan blootstelling werkdruk/psychische belasting. Ook is bij deze instellingen een verbetering opgetreden in de mate waarin medewerkers zijn blootgesteld aan (te hoge) fysieke belasting. De verbeteringen worden vooral gerealiseerd door instellingen die doelgericht en concreet beleid hebben gevoerd op het gebied van werk en werkomstandigheden.

Tijd voor cliënt en werk succesfactor voor de toekomst De medewerkers zijn niet tevreden over de kwaliteit van zorg die zij kunnen leveren. Daarbij speelt het aspect tijd voor de cliënt een grote rol. Ook is men ontevreden over het aantal verpleegkundigen en verzorgenden in relatie tot de zorgzwaarte van de cliënt. Uit Werk in Beeld blijkt dat een hogere waardering van medewerkers van de kwaliteit van zorg resulteert in afname van werkdruk.

Gericht beleid sleutel voor succes
Uit Werk in Beeld blijkt dat het investeren in de ontwikkeling en begeleiding van personeel daadwerkelijk tot resultaten leidt. In de afgelopen jaren hebben de sociale partners verschillende personeelsinstrumenten ontwikkeld en middels de CAO gestimuleerd. Instellingen die deze instrumenten doelgericht en consequent inzetten, zien bij de medewerkers een positievere arbeidsbeleving. Dit vergt een toenemende inspanning van de leidinggevenden in de instellingen.

Datum: 27/10/2004