Persbericht

Amsterdam, 27 oktober 2004

ING Nederland partner van Oikocredit en hoofdsponsor van '2005 UN Year of Microcredit' * ING Nederland introduceert programma 'ING Microfinance Support' voor medewerkers

Vandaag maakt ING Nederland bekend een partnerschap aan te gaan met Oikocredit en hoofdsponsor te zijn van het '2005 United Nations Year of Microcredit'. Tevens introduceert ING Nederland het 'ING Microfinance Support' programma. Met dit initiatief biedt ING haar medewerkers in Nederland de mogelijkheid zich in te zetten voor de strijd tegen de armoede in de wereld.

'ING Microfinance Support' richt zich op het vergroten van de toegang tot de financiële dienstverlening voor kleine ondernemers in ontwikkelingslanden. Het programma ondersteunt partnerorganisaties zoals Oikocredit, die potentiële ondernemers financiële producten aanbieden. Zo kunnen lokale ondernemers hun bedrijf opbouwen en verbeteren, waardoor de werkgelegenheid en de toekomstperspectieven ter plaatse worden verbeterd.

ING Nederland gaat hiervoor nauw samenwerken met Oikocredit. Oikocredit is in 1975 opgericht en verstrekt leningen aan ondernemers in meer dan dertig ontwikkelingslanden in Afrika, Azië, Latijns Amerika en Midden- en Oost Europa. Oikocredit financiert levensvatbare lokale ondernemingen in de landbouw, visserij, woningbouw en kleine industrie. ING-medewerkers krijgen de mogelijkheid om te investeren in het 'Oikocredit Nederland Fonds', een erkend sociaal-ethisch beleggingsfonds, dat tot 90% belegt in aandelen Oikocredit. Ook kunnen ING-medewerkers hun specifieke kennis en expertise inzetten voor verschillende projecten bij Oikocredit. Bijvoorbeeld door in Nederland actief te zijn voor Oikocredit en door meer bekendheid te geven aan het belang van microfinanciering voor ontwikkeling. Ook kunnen medewerkers als 'technisch expert' (bijvoorbeeld op gebied van productontwikkeling, business planning of risicomanagement) gedurende enkele weken op locatie bij een microfinancieringsinstelling worden ingezet.

Daarbij werkt ING Nederland in 'ING Microfinance Support' samen met de Verenigde Naties. De Verenigde Naties hebben 2005 uitgeroepen tot het Jaar van het Microkrediet. De Verenigde Naties willen, o.a. door het bevorderen van samenwerkingsverbanden tussen publieke en private partijen, het belang van microfinanciering voor de bestrijding van armoede onder de aandacht brengen. Het Jaar van het Microkrediet zal officieel van start gaan op 18 november 2004.

Informatie voor de pers: ING Groep, Dailah Nihot, 020 5416516, dailah.nihot@ing.com