Gemeente Amsterdam

College wil Food Center Amsterdam onderbrengen bij Economische Zaken 27 oktober 2004 - Corine Lindhout

Het College van B&W heeft kennis genomen van het rapport "positionering van een gemeentelijke dienst; Food Center Amsterdam (FCA)". In dit rapport wordt voorgesteld om de dienst Marktwezen/ FCA op te heffen als zelfstandige dienst, met ingang van 2005. De taken en het personeel van deze dienst zullen voor de korte en middenlange termijn onder gebracht worden in een nieuw op te richten afdeling bij Economische Zaken (EZ). De directeur EZ en de directeur FCA zullen worden gemachtigd dit uit te voeren.

Dit rapport is opgesteld naar aanleiding van de vergadering in de Gemeenteraad op 11 en 12 december 2003, waarin de motie Olij is aangenomen. Deze motie vroeg om een onafhankelijk onderzoek naar de positionering en het beheer van de dienst FCA, waarbij als alternatieven EZ, Stadsdeel Westerpark en privatisering onderzocht zijn. In aanvulling daarop zijn ook Amsterdam Beheer en Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam toegevoegd aan deze alternatieven. Daarnaast is bekeken of een opsplitsing van de dienst een variant is.

De uitvoerder van het onderzoek, KPMG, stelt dat de dienst FCA goed aansluit op de doelstelling van EZ, namelijk het faciliteren en stimuleren van economische activiteiten in de stad. Daarnaast bestaat bij EZ, de dienst FCA en de ondernemers op het terrein vertrouwen in deze positionering. Privatisering is op dit moment niet opportuun, omdat nog onduidelijk is wat een dergelijke organisatie voor taken en activiteiten krijgt. Het college deelt deze analyse.

Het rapport wordt behandeld in de commissie voor Economische Zaken en Financiën op 11 november 2004 en in de Gemeenteraad op 24 november 2004. Het college beslist definitief over de positionering na behandeling in de raad.

Pb-171a

© Gemeente Amsterdam