Provincie Overijssel

Provincie ontwikkelt pool voor oudere huisarts

Gedeputeerde Staten zetten samen met de regionale ondersteuningsorganisaties voor de eerste lijn een huisartsenpool op. Het doel van deze pool is om de uitstroom van oudere huisartsen te voorkomen en hiermee de huisartsen en hun kennis en ervaring te behouden voor de zorg in Overijssel. Uit onderzoek van de provincie blijkt dat ongeveer eenvijfde van de huisartsen in Overijssel 55 jaar of ouder is. De verwachting is dat veel huisartsen de komende jaren overwegen te stoppen met hun werkzaamheden. In dat geval gaat capaciteit in de huisartsenzorg verloren en dit leidt tot een grote vervangingsvraag op korte termijn. Ook gaat er dan veel kennis en ervaring verloren. Uit het onderzoek blijkt dat 86 procent van de 55-plus huisartsen langer door wil werken als dat op een andere manier kan.

Het onderzoek naar de randvoorwaarden en haalbaarheid wordt nu verder uitgewerkt met de betrokken ondersteuningsorganisaties. Dit gebeurt per regio (IJssel-Vecht, Salland, Twente). Het Overijssels bestuur stelt hiervoor EUR 150.000,- beschikbaar. De uitwerking en het opzetten van een huisartsenpool is afhankelijk van de wensen en mogelijkheden. Per huisarts wordt maatwerk geleverd en afhankelijk van zijn vraag wordt de oplossing gezocht.

De vraag onder oudere huisartsen naar seniorenbeleid is groot. "Veel huisartsen denken over hun toekomst na, maar zitten met veel vragen: Hoe moet het verder met mijn praktijk, blijf ik zelfstandig of ga ik in loondienst, wat zijn de financiële gevolgen, enz. Hierin kan de huisartsenpool ondersteuning leveren", aldus gedeputeerde Gert Ranter. De verwachting is dat veel huisartsen hiervan gebruik zullen maken.

Bedrag noemen

In Overijssel zijn per 1 januari 2003 438 arbeidsplaatsen voor huisartsen. Ongeveer 88 fte is 55 jaar of ouder. Als hiervan 86 procent langer door wil werken blijft er in Overijssel 76 fte huisartsen geheel of gedeeltelijk voor de zorg behouden. "Het is onze bedoeling dat door deze huisartsenpool

deze groep oudere huisartsen met al hun kennis en ervaring nog een aantal jaren voor de zorg in Overijssel behouden blijft. Zodat zoveel mogelijk inwoners in de provincie een beroep kunnen blijven doen op de huisarts", zo vindt de gedeputeerde.

© 2004 Provincie Overijssel