Provincie Overijssel

Meer klachten over milieuoverlast in Overijssel

Het milieupunt van de provincie Overijssel registreerde afgelopen jaar maar liefst 2048 klachten over het Overijssels (leef)milieu. De meeste klachten hadden, net als voorgaande jaren, betrekking op stankoverlast (zie ook bijlage 2). Voor driekwart van de ingediende klachten was de provincie het bevoegde gezag om op te kunnen treden. Een en ander staat te lezen in het deze week verschenen jaarverslag van het Milieupunt Overijssel, de meldingsinstantie voor milieuklachten van de provincie Overijssel.

Altijd interessant is de lijst met de Top Tien van grootste klachtenveroorzakers. Die lijst wordt nog steeds aangevoerd door de firma Bouwens, pluimveeverwerker te Goor. Zij vormen met 1033 klachten de hoofdmoot voor het aantal klachten in 2003. Ook van bedrijven als Aluminium Hardenberg, Ekoblok , kalkzandsteenfabriek 't Anker en Scharlebelt kwamen vele klachten binnen via de hotline van het Milieupunt Overijssel (038 425 24 23, 24 uur per dag 7 dagen per week bereikbaar!).

In haar jaarlijkse rapport doet deze instantie, onderdeel van het provinciale apparaat, verslag van ontwikkelingen in het Overijssels leefmilieu. Met meer klachten dan het voorgaande jaar (79 extra) schommelt het totale aantal klachten van de afgelopen vijf jaar rond de 2000 (zie bijlage 1). Driekwart van deze klachten zijn door de provincie zelf aangepakt omdat deze onder het bevoegd gezag van de provincie vielen. Ongeveer een kwart van de klachten komt op het conto van de Overijsselse gemeenten te staan. De afhandeling van klachten wordt door de provincie scherp in de gaten gehouden. Met het project 'Milieuklachten en veiligheid' waar de provincie in 2002 mee startte, wil Overijssel de afhandeling van haar binnengekomen klachten tussen gemeenten, politie , brandweer en waterschappen verbeteren. Inmiddels is hierop "De Meldweg" verschenen: een map waarin alle informatie staat die nodig is voor soepele klachtenbehandeling. Er komt nu een vervolgonderzoek naar de bereikbaarheid van alle handhavende instanties waarin wordt gekeken hoe deze 24 uur per dag, zeven dagen per week bereikbaar kunnen zijn voor meldingen.

Eind oktober wordt het verslag verspreid en is te downloaden via de site van de provincie. Hier kunt u ook de site van het Milieupunt bezoeken via www.prv-overijssel.nl/milieupunt.


1 - 5 november Handhavingsweek

De provincie houdt van 1 tot en met 5 november een Handhavingsweek. Provinciale inspecteurs gaan dan samen met de handhavers van politie, waterschappen, algemene inspectiedienst, milieu-inspectie en douane gericht controleren bij Overijsselse bedrijven. Ze zullen zich vooral richten op de verplichte meldingen van de afvoer van gevaarlijk afval en op de controle en bemonstering van afvalwater.

De handhavers zullen gedurende de handhavingsweek ruim 70 bedrijven bezoeken, waarbij ook controles buiten de regulieren werktijden gepland staan. De controles worden niet vooraf aangekondigd. Naast de bedrijfsbezoeken vindt ook een grootschalige transportcontrole plaats.

© 2004 Provincie Overijssel