Gemeente Brunssum

Laatste wijziging 27 oktober 2004 Publicaties - 27 oktober 2004
nieuw! Brunssum brengt hangvennen terug in het Schutterspark Nog dit jaar duidelijkheid over toekomst De Zeekoelen/Heidecamping nieuw! Raadsvergadering op dinsdag 2 november 2004 Wijkatlas 2004 op internet Gemeente presenteert nieuwe welstandseisen Koopzondagen 2004 Brunssum pakt taalachterstand bij kinderen aan Alles wat u wilde weten over Brunssum Gemeente pakt overlast aan Evenementenkalender 2004 nieuw! Laat uw stem horen via het referendum Weekmarkt Spreekuren wethouders
Hou rekening met het Bouwstoffenbesluit Gemeente ziet toe op nieuw! Vergadering commissie Ruimtelijke Kwaliteit Gemeente pakt foutparkeerders in wijken aan
Nieuwe Woningwet nieuw! Marktmaatregel Vijverlaan weer van kracht Bouwen zonder vergunning? nieuw! Bethelhof woonerf Is mijn aan- of uitbouw vergunningsplichtig? nieuw! Parkeerverbod Vroedschapstraat en Stadhouderstraat
De behandeling van uw aanvraag bouwvergunning Verkeersspreekuur Commissie bewaakt het 'gezicht van Brunssum'
Benefiet Concert voor de Setara School in Kabul/Afghanistan op zondag 21 november om 17.00 uur in de St. Gregorius Kerk
---

Vanaf zaterdag 30 oktober:
Marktmaatregel Vijverlaan weer van kracht

De 'marktmaatregel Vijverlaan' is met ingang van zaterdag 30 oktober weer van kracht. De maatregel houdt in dat vanwege de zaterdagmarkt op het Lindeplein op de Vijverlaan alleen eenrichtingsverkeer toegestaan is.

De 'marktmaatregel Vijverlaan' werd begin september tijdelijk opgeheven vanwege werkzaamheden in de Rumpenerstraat (aanleg rotonde) waardoor de Vijverlaan gebruikt ging worden als omleidingsroute. Nu de werkzaamheden in de Rumpenerstraat zijn afgerond, treedt de 'marktmaatregel Vijverlaan' weer in werking.

De 'marktmaatregel Vijverlaan' is alléén op zaterdag van kracht.
---
Bethelhof woonerf
Het college van Burgemeester en Wethouders heeft besloten om de Bethelhof aan te wijzen als woonerf. Tegen dit besluit kunt u nog bezwaar maken.

De Bethelhof heeft één ontsluiting, gelegen aan de Heugerstraat. Omwonenden hebben last van zoekend verkeer dat vaak met hoge snelheden rondrijdt. Ook is er sprake van hinderlijk parkeren. Om de verkeersveiligheid en de leefbaarheid in de Bethelhof te verbeteren, heeft het college besloten tegemoet te komen aan het verzoek van de bewoners om de Bethelhof aan te wijzen als woonerf.

Bezwaar
Burgers die het niet eens zijn met de beslissing van het college kunnen bezwaar maken. Dat dient te gebeuren binnen zes weken na de bekendmaking (27 oktober 2004). Hoe u verder bezwaar kunt maken, kunt u lezen in de folder 'Beroep en bezwaar tegen een beslissing van de overheid', die verkrijgbaar is bij de balie van het Bestuurscentrum. Parkeerverbod Vroedschapstraat en Stadhouderstraat Burgemeester en Wethouders van Brunssum willen in een deel van de Vroedschapstraat en de Stadhouderstraat een parkeerverbod instellen.

Het gaat om de volgende weggedeeltes:
Vroedschapstraat aan de zuidzijde, in het wegvak gelegen tussen de Leenheerstraat en de Poorterstraat, en aan de westzijde, in het wegvak gelegen tussen de Clercstraat en de Merkelbeekerstraat. In de Stadhouderstraat aan de noordzijde in het wegvak gelegen tussen de Europalaan en de Regentessestraat.

Het college van Burgemeester en Wethouders wil komen tot een parkeerverbod op deze locaties omdat gebleken is dat geparkeerde auto's de doorgang voor verkeer belemmeren, met name voor grotere voertuigen. Door deze maatregel wordt de vrije doorgang voor het verkeer gewaarborgd.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Brunssum, telefoon (045) 5278623 of 5278580.

Bovenstaand concept-verkeersbesluit ligt gedurende zes weken na publicatie (27 oktober 2004) voor eenieder ter inzage in kamer 603 van het Bestuurscentrum. In deze periode kunnen zienswijzen ten aanzien van het verkeersbesluit kenbaar worden gemaakt. Raadsvergadering op 2 november 2004 De gemeenteraad komt voor een vergadering bijeen op dinsdag 2 november 2004 om 9.30 uur in de raadzaal van het Bestuurscentrum. Deze vergadering zal door de Lokale Omroep (LOO) rechtstreeks op televisie worden uitgezonden op kanaal 50+ (704,25 Mhz). Belangstellenden zijn ook van harte welkom op de tribune in de raadzaal.

De agenda en bijbehorende vergaderstukken liggen voor publiek ter inzage bij de balie in de hal van het Bestuurscentrum, in de bibliotheek en in d'r Brikke-oave.

Op de agenda onder meer de volgende onderwerpen (let op: de agenda is nog onder voorbehoud. De definitieve agenda kunt u vanaf woensdag 27 oktober raadplegen via internet, www.brunssum.nl):

Programmabegroting 2005
In de Programmabegroting 2005 heeft het college de speerpunten van het financiële beleid voor het jaar 2005 vastgelegd, vertaald naar 5 ambities: een groene leefomgeving, een aantrekkelijk woonklimaat, het voorzieningenniveau, de sociaal-economische structuur en de sociaal-culturele structuur. Het college vraagt aan de raad om de Programmabegroting 2005 vast te stellen.

Belastingmaatregelen 2005
Het college vraagt aan de raad de volgende concept-verordeningen voor 2004 vast te stellen: onroerende-zaakbelasting, afvalstoffenheffing, hondenbelasting, rioolrecht, legesverordening, precariobelasting en gebruiks- en genotsretributies, lijkbezorgingsrechten, marktgelden, toeristenbelasting, en de CAI-tarieven. De gemeentelijke belastingen zullen in 2005 met 1,5 procent (inflatiecorrectie) toenemen.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met intrekking van de Verordening kwijtschelding gemeentelijke belastingen.

Huisvestingsvoorzieningen Onderwijs
De schoolbesturen sturen jaarlijks een aantal verzoeken in om realisering van huisvestingsvoorzieningen. De raad dient vervolgens een programma vast te stellen waarin is aangegeven welke voorzieningen gerealiseerd zullen worden. Aan de raad wordt nu gevraagd om het programma voor 2005 vast te stellen.

Reglement van orde
Op 7 maart 2002 werd de gemeentepolitiek gedualiseerd. Die 'dualisering' houdt in dat de taken en bevoegdheden van gemeenteraad en college van Burgemeester en Wethouders strikter gescheiden zijn. Als gevolg van die dualisering werd op 14 maart 2002 een nieuw Reglement van orde voor de gemeenteraad vastgesteld. Dat Reglement is inmiddels geëvalueerd en daarom wordt de raad gevraagd het Reglement aan te passen. De wijzigingen betreffen onder andere de spreektijd van collegeleden, de notulen, en de invoering van een nieuw artikel over het geven van bestuursopdrachten.

Voorstel beslissing op bezwaarschriften
Op 3 februari 2004 nam de gemeenteraad een voorbereidingsbesluit voor het gebied Rumpen. Tegen dat besluit zijn bezwaarschriften ingediend. Het college van B&W vraagt aan de raad om de bezwaren niet gegrond te verklaren, dit conform het advies van de Commissie voor de Bezwaarschriften.

Voorstel herijking afvalinzamelplan
De afvalinzameling in Brunssum verloopt niet naar wens. Voor een aantal afvalstromen geldt dat het aandeel gescheiden ingezameld afval al jaren stagneert. Dit probleem speelt in de hele regio Parkstad Limburg. Vanwege die tegenvallende inzamelresultaten is er binnen Parkstad Limburg-verband gesproken over de invoering van tariefdifferentiatie op basis van het systeem van volumefrequentie. Dat betekent dat het afvaltarief dat iedere burger straks gaat betalen, afhankelijk is van de hoeveelheid aangeboden afval en het aantal keren dat afval wordt aangeboden. De raad wordt nu gevraagd akkoord te gaan met de invoering van een Basissysteem. Dat systeem is er onder meer op gericht om gegevens te verzamelen over het afvalaanbod per belastingplichtig adres. Het Basissysteem vormt het fundament voor een Vervolgsysteem, waarin door het deels variabel maken van de afvalstoffenheffing de aanbieder van afval financieel wordt geprikkeld om bewuster met afval om te gaan.

Planschadeverzoek erven Tripels
De raad wordt gevraagd het planschadeverzoek van de erven Tripels af te wijzen, dit op grond van passieve risicoaanvaarding.

Aanvraag spoedvoorziening als gevolg van inbraak/vandalisme Een aantal scholen heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van inbraak en/of vandalisme. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de volgende vergoedingen.

- Basisschool Treebeek, glasschade door vandalisme.
- Basisschool Boemerang, glasschade door vandalisme.
- Basisschool St. Jozef, schade hekwerk als gevolg van vandalisme.

Aanvraag spoedvoorziening als gevolg van inbraak/vandalisme Een aantal scholen heeft bij de gemeente een aanvraag ingediend voor vergoeding van kosten als gevolg van inbraak en/of vandalisme. De gemeenteraad wordt gevraagd in te stemmen met de volgende vergoedingen.

- Basisschool Boemerang, diverse schades als gevolg van vandalisme en inbraak.

- Basisschool St. Jozef, locatie Tarcisisus, diverse schades als gevolg van vandalisme en inbraak.

- Basisschool Titus Brandsma, schade als gevolg van vandalisme/inbraak.

- Basisschool Fatima, vandalisme

Boeteverordening Nieuwkomers
De raad wordt gevraagd de Boeteverordening Wet inburgering nieuwkomers vast te stellen. Op grond van deze verordening kunnen boetes worden opgelegd aan nieuwkomers die handelen in strijd met een verplichting die voortvloeit uit de Wet inburgering nieuwkomers (bijvoorbeeld het niet of onvoldoende deelnemen aan een inburgeringsprogramma).

VVV Zuid-Limburg
De raad wordt gevraagd kennis te nemen met de 'Evaluatie 2000-2003 & Toekomstverkenning 2004-2008' van de VVV Zuid-Limburg. In de Toekomstverkenning wordt geconcludeerd dat er een verdere verbetering en versterking nodig is van de regio Zuid-Limburg als toeristisch-recreatieve product. Ook wordt de raad gevraagd in te stemmen met een financieringssystematiek, met financieringsafspraken voor 4 jaar. Voor 2004 betekent dit een bijdrage van Brunssum aan de VVV Zuid-Limburg van 33.718,- euro, voor 2005 gaat het om een bedrag van 34.382,- euro.

Keuze accountant
De raad wordt gevraagd akkoord te gaan met accountantscontrole van de jaarrekening van de gemeente Brunssum door Deloitte.

Let op! Gedurende het eerste half uur van de vergadering, van 9.30 tot 10.00 uur, is er een inspreekuur. Burgers hebben het recht om tijdens dit inspreekuur het woord te voeren (maximaal 5 minuten) over een onderwerp dat op de agenda staat.
Wilt u het woord voeren over een te behandelen onderwerp van de vergadering van 2 november 2004, dan dient u dit uiterlijk vrijdag 29 oktober, 12.00 uur, kenbaar te maken aan de griffie (telefoon 573 57 34, of per e-mail: harrie.van.de.roer@brunssum.nl). Op donderdag 4 november vindt er een vergadering plaats van de Een overzicht van de bouwplannen die de commissie op donderdag 4 november zal behandelen, ligt ter inzage in het Bestuurscentrum, bij de publieksbalie. U kunt dit overzicht raadplegen op woensdag 3 en donderdag 4 november tijdens openingsuren (08.30 tot 12.30 uur, op Het eerstvolgende spreekuur is op dinsdag 09 november 2004.