Provincie Gelderland

|                                            |Nr.   |2004-463       |
|                                            |Arnhem|27 oktober 2004|
|                                            |,     |               |
GS-BESLUITEN 26 OKTOBER 2004

Aanvullend voorbereidingskrediet tot aan start planfase Hart van Dieren (A3) Het project Hart van Dieren heeft sinds november 2003 de nodige vertraging opgelopen. Met de vermindering van de rijksbijdrage voor het project (van 70 miljoen euro naar 50 miljoen euro), is er een nieuw ontwerp gemaakt voor het project Hart van Dieren. Daardoor is de start van de planfase opgeschoven van voorjaar 2004 naar verwachting voorjaar 2005. Het in november 2003 beschikbaar gestelde voorbereidingskrediet moet daarvoor worden aangevuld. GS stellen het Gelders Parlement voor om 250.000 euro beschikbaar te stellen om daarmee de kosten tot aan de besluitvorming over de start van de planfase te voldoen. De verwachting is dat in februari 2005 besluitvorming plaats kan vinden over de samenwerkingsovereenkomst, een contracteringsplan en het programma van eisen voor de infrastructuur en de gebiedsontwikkeling, waarmee het formele besluit tot start van de planfase genomen kan worden.

Financiële bijdrage 2004 aan de vier programmabureaus landelijk gebied (C3) Voor de ondersteuning van de vier Gelderse programmabureaus plattelandsontwikkeling hebben GS een provinciale bijdrage verleend van ruim E 1,1 miljoen. De programmabureaus zijn onder meer belast met het stimuleren en voorbereiden van projecten op diverse terreinen van het landelijk gebied die gericht zijn op de kwaliteitsverbetering van het landelijk gebied. Deze projecten worden voor subsidiëring bij de provincie ingediend. De kosten van deze bureaus worden gedragen door provincie, gemeenten, waterschappen en particuliere organisaties. De bijdrages die worden toegekend zijn voor het programmabureau Gelderse Vallei E 424.618,-; Plattelandshuis Achterhoek E 261.663,-; Veluwestroom E 372.415,- en Rivierengebied E 90.609,-.

Projectplan Groei en Krimp (C12)
In het projectplan Groei en Krimp is de uitvoeringsstrategie openomen voor het project Groei en Krimp van verblijfsrecreatie op de Veluwe tot en met 2005. In 2002 hebben GS de koers op hoofdlijnen vastgesteld waarbij uitgangspunt is dat groei (uitbreiding) van verblijfsrecreatie pas mogelijk is als er krimp heeft plaatsgevonden. Er is sprake van een hoge ambitie: in totaal willen GS 100 hectare krimp realiseren in kwetsbare plekken op de Veluwe en in minder kwetsbare delen (aan de randen van de Veluwe) 100 hectare groei mogelijk maken. De komende periode moet beter inzicht worden verkregen in de werkelijke groeibehoefte van recreatiebedrijven, de daadwerkelijke bereidheid van bedrijven om mee te werken aan sanering of verplaatsing en de benodigde en beschikbare financiële middelen voor groei en krimp. Zo zal bijvoorbeeld bij circa 20 recreatiebedrijven worden verkend welke krimpmogelijkheden aanwezig zijn. Op basis van dit inzicht wordt ook helder in hoeverre en binnen welke termijn de groei- en krimpdoelstellingen kunnen worden gerealiseerd.

GS wil parkmanagement stimuleren (C13)
GS hebben vandaag de notitie 'slagkracht in Parkmanagement: Visie op parkmanagement' vastgesteld. Met deze notitie geven GS aan hoe zij parkmanagement in de provincie willen stimuleren door ondernemers te faciliteren. Bij parkmanagement gaat het om samenwerking tussen ondernemers onderling en tussen ondernemers en overheid om de kwaliteit van bedrijventerreinen te behouden en op termijn te verbeteren. Hiertoe worden de volgende instrumenten ingezet: . De ontwikkelingsmaatschappij Oost N.V. krijgt vanuit GS de mogelijkheid om gemeenten en of ondernemers te ondersteunen bij het opzetten van een samenwerkingsverband; . Draaiboek parkmanagement: dit draaiboek stelt de provincie op samen met Oost N.V. Het gaat hier om een soort 'kookboek' waarin het invoeren van afzonderlijke parkmanagementactiviteiten ('gerechten') worden beschreven. Dit kookboek is bedoeld voor gemeenten en of ondernemers(-verenigingen); . Kennisoverdracht: de provincie en Oost N.V. gaan regelmatig bijeenkomsten over parkmanagement houden voor bedrijvenverenigingen, Industriële kringen, werkgeversorganisaties, kamers van koophandel etc. . Financiële ondersteuning regionale aanpak parkmanagement: voor een aantal maatregelen is subsidie beschikbaar. GS bieden de Commissie Economie en Milieu aan om overleg te voeren over de notitie.

GS investeren in kunst en cultuur op bijzondere cultuurhistorische locaties (C18) Gedeputeerde Staten hebben besloten om eenmalig 13.000 euro toe te kennen aan de Stichting Cultuurtoerisme Oost Nederland en nog eens ruim 400.000 euro te reserveren voor de uitvoeringsfase. Het geld is bedoeld voor het in het Masterplan Cultuurtoerisme 2003-2006 genoemde project 'Momentum'. Omdat er mogelijk financiële risico's zijn is het project opgeknipt in een voorbereidingsfase en een uitvoeringsfase. De subsidie is specifiek bedoeld voor de voorbereidingsfase. In deze eerste fase gaat het om het ontwikkelen van het artistieke concept, de producties voor het eerste uitvoeringsjaar en het bijeenbrengen van de projectfinanciering voor 2005 en zo mogelijk 2006 en 2007. De doelstelling van het gehele Momentum-project is enerzijds het trekken van cultuurtoeristen voor projecten met minimaal nationale kwaliteit en een ambitie om uit te groeien tot internationale allure. Anderzijds het versterken van het cultuurtoeristische imago van Oost-Nederland. Het gaat hierbij om voorstellingen op het gebied van literatuur, poëzie, muziek en mengvormen met theater op cultuurhistorische locaties. Het project wordt uitgevoerd door de Stichting Cultuurtoerisme Oost Nederland. Partners daarin zijn het Gelders Overijssels Bureau voor Toerisme (GOBT), de Stichting Kunst en Cultuur Gelderland (SKGG) en Kunst en Cultuur Overijssel (KCO).


---- --