Gemeente Haarlem


27 oktober 2004
Sector SB / Communicatie

281/2004

Op korte termijn geen nieuwe parkeergarages


Persbericht


De financiële positie van het parkeerfonds staat onveranderd onder druk. Dit is het beeld van de nota parkeerfinanciën. Er is sprake van een minder sterke groei als was voorzien. Terugloop in het aantal parkeringen in de garages, vooral door de economische recessie en toenemende lasten, liggen hieraan ten grondslag. Hierdoor is het niet mogelijk om op korte termijn grote investeringen te doen in nieuwe parkeervoorzieningen. Dit leidt tot vertragingen in de realisatie van fietsenstallingen in de binnenstad en de parkeergarage Koudenhorn. De mogelijkheid voor een nieuwe parkeergarage wordt op basis van de huidige prognoses uitgesteld tot 2009. Nadere besluitvorming over fietsenstallingen in de binnenstad wordt eveneens uitgesteld, tenzij zich kansen voordoen zoals subsidies en beschikbare ruimte voor stallingen die de gemeente anders zou mislopen

Het college besluit nu geen onverantwoorde investeringen te doen ter voorkoming van een tekort in het parkeerfonds. Tegelijkertijd wil het college de mogelijkheid bekijken om de geplande benodigde extra parkeercapaciteit (zoals 'kleine' parkeergarages in de Gonnetstraat en bij de Koudenhorn) te combineren in een grotere parkeergarage. De locaties Spoorzone en Nieuwe Gracht worden hiertoe onderzocht. Hiermee kunnen aanzienlijke kosten worden bespaard. Met de Kadernota 2006 zal een beslissing worden genomen over de realisatie van nieuwe parkeergarages in de binnenstad.

Voor een betere integrale afweging wordt over de ontwikkeling van het parkeerfonds vanaf 2005 bij de Kadernota gerapporteerd. De rapportage in 2005 zal vooral ingaan op de ontwikkeling van de inkomsten. Nu wordt steeds aan het eind van elk jaar gerapporteerd over de stand van zaken van het parkeerfonds.

Wat betreft de parkeertarieven is, naast de tariefsmaatregelen uit 2004, nog een aantal maatregelen uit de dit jaar aangenomen Parkeernota aan de orde. Deze maatregelen zullen in de loop van 2005 apart worden uitgewerkt.

Het betreft:
. Invoering betaald parkeren op straat op koopzondagen
. Tariefdifferentiatie in de garages
. Betaald parkeren invoeren in de belanghebbendengebieden
. Het stellen van een tarief voor diverse baliehandelingen bij Parkeerzaken
. Vorm van bezoekersvignet voor de binnenstad


SB/Beleidscoordinatie & Communicatie
Winfried Lindeman, communicatieadviseur
023-5114901

---- --