VVD



Nieuws

27 okt 2004 - Kamervragen over uitspraken
luitenant-kolonel in New York Times

In de Amerikaanse krant New York Times uitte luitenant-kolonel Matthijsen, commandant van de Nederlandse troepen in Irak, kritiek op het optreden van de Amerikaanse troepen in Irak. VVD-Kamerlid Hans van Baalen heeft over deze kritiek vragen gesteld aan defensieminister Henk Kamp.

Schriftelijke vragen van het lid Van Baalen (VVD) aan de minister van Defensie over de in de media geuite kritiek van de commandant van de Nederlandse troepen in Irak over het optreden van de Amerikaanse troepen in dat land.

1. Heeft U kennis genomen van het interview van de luitenant-kolonel Matthijssen, commandant van de Nederlandse troepen in Irak, in de New York Times van 24 oktober jl., waarin hij het optreden van de Amerikaanse troepen in Irak heeft bekritiseerd? Hierbij zij met name verwezen naar het citaat: "Everybody is aware of how the Iraqi population is looking at the Americans now. They are happy that the Americans liberated them from Saddam Hussein, but I wonder if the population is still happy with what the Americans are doing now.".

2. Was U op de hoogte van het door de overste gegeven interview en zo ja, werd hij bij het interview ondersteund door Defensie Voorlichting en sprak hij namens de Nederlandse regering?

3. Bent U van Amerikaanse zijde op het bovengenoemd interview aangesproken en op welke wijze is dat gebeurd? Hoe heeft U gereageerd?

4. Bent U bereid het interview in de New York Times aan de Kamer te sturen, waarbij U ingaat op de geuite kritiek en daarbij aangeeft in hoeverre U deze kritiek deelt, danwel afwijst?

5. Acht U het juist dat leidinggevende Nederlandse militairen zich in het openbaar uitlaten over het optreden van coalitiepartners?

6. Bent U bereid deze vragen voor de behandeling van de Defensiebegroting 2005 te beantwoorden?

25 oktober 2004