FNV

Al 18.000 stakers in metaalbedrjven geregistreerd

FNV Bondgenoten en CNV Metaal en elektro hebben woensdagochtend al 18.000 stakers geregistreerd. De werknemers in de metaalindustrie hebben het stokje overgenomen in het kader van de estafetteacties tegen het asociale kabinetsbeleid.

De acties in 150 metaalfabrieken zetten de nodige druk op de hervatte onderhandelingen over een sociaal akkoord over sociale zekerheid, levensloop en prepensioen. De vakbeweging wil grote concessies van het kabinet om ons solidaire stelsel in tact te houden.

Het gaat om de grootste actie in de metaalindustrie sinds vijftien jaar. In het hele land kunnen stakers zich registeren. De installatiebranche staakt overigens later in de estafette, gelijktijdig met de bouwvakkers.

Het gaat vooral om werknemers van scheepswerven, staalfabrieken en machinebouwers, die vanmorgen het werk hebben neergelegd in acties die in duur variëren van acht tot 24 uur.

Volgens de bonden is de actiebereidheid onder werknemers behoorlijk groot is en neemt de ongerustheid over de kabinetsplannen rondom vut, prepensioen, WAO, WW, Arbowet en Arbeidstijdenwet alleen maar toe.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal sprak woensdagochtend massaal opgekomen stakers toe in het Rotterdamse Maasgebouw, de voorzitter van FNV Bondgenoten Henk van der Kolk sprak de stakers bij staalproducent Corus in Velsen-Noord toe. Bij Corus zorgden de actievoerders dat alleen de vitale onderdelen in de staalproductie blijven functioneren om onevenredige schade te vermijden.

Om 13.00 uur is Van der Kolk in in het ExpoCenter van de metaalstad Hengelo waar de stakers uit de hele regio bijeen komen.

In Almere vindt tussen 12.00 en 14.00 uur een manifestatie plaats. Medewerkers van railinfrabedrijven en metaalbedrijven uit de regio verzamelen zich daar op het Odeonveld, nabij het Centraal Station.

In Alblasserdam legden de bonden dinsdagavond de productie bij Fundia en Nedstal al plat. Vijfhonderd medewerkers van de avondploeg gingen al in staking.

De lopende band in de autofabriek Nedcar in Born staat de hele dag stil.

27 oktober 2004