Provincie Zuid-Holland

Meer klachten bij provinciale milieutelefoon

In vergelijking met 2003 kent het derde kwartaal van 2004 een stijging van het aantal klachten. Ten opzichte van vorig jaar zijn er 150 klachten meer binnengekomen bij de milieutelefoon. Meldingen waren er 84 minder dan dezelfde periode vorig jaar. Inwoners van de provincie Zuid-Holland kunnen voor klachten over stank, stof, lawaai, bodem- en/of waterverontreiniging bellen met de provinciale Milieutelefoon. Daarnaast zijn bedrijven die een milieuvergunning van de provincie hebben verplicht incidenten te melden.

Feiten en CijfersHet totaal aantal telefoontjes kwam in het derde kwartaal op 958, waarvan 773 klachten en 185 meldingen. Over de eerste negen maanden van 2004 gezien ligt het aantal klachten behoorlijk hoger (+ 325) en het aantal meldingen lager (- 102) dan dezelfde periode in 2003. Stankhinder komt, zoals altijd, het meest voor: 584 klachten (ca 73%). Het aantal geluidsklachten komt uit op 143 klachten (ca 18%).

Veroorzakers klachten in 2004Over het composteerbedrijf Fleuren Compost uit Middelharnis zijn de meeste stankklachten binnengekomen in het 3e kwartaal 2004 met 103 stankklachten. Het bedrijf Van Genugten (Genubo) uit Middelharnis leverde 81 stankklachten op. Op de derde plaats staat Zantko Recycling B.V. uit Westland (Wateringen) met 51 stankklachten.

Klachtengolven in 2004Op 10 augustus kwamen 13 stankklachten uit Sliedrecht. Tijdens het onderzoek nam de inspecteur een lichte mestgeur waar. De veroorzaker werd niet gevonden. Op 17 augustus 2004 was er opnieuw een klachtengolf bij de milieutelefoon. Er kwamen 48 stankklachten met name uit Middelharnis en Sommelsdijk. Bemesting van een perceel landbouwgrond in Middelharnis bleek de oorzaak voor de stankhinder. Een brand op 24 september in de shredderinstallatie van Van Dalen in Nieuwerkerk a/d IJssel zorgde ook voor een klachtengolf. Elf klachten over stank- en rookoverlast kwamen binnen. De rookoverlast ontstond door de bluswerkzaamheden. De brand ontstond door een oververhitte metalen staaf in het shredderhuis. Het bedrijf heeft de brand gemeld.

Werkwijze MilieutelefoonDe Milieutelefoon van de provincie Zuid-Holland is dag en nacht bereikbaar via telefoonnummer (070) 441 61 11. In de meeste gevallen wordt door een toezichthouder een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van een klacht. In overleg met het bedrijf worden waar mogelijk direct maatregelen getroffen om de overlast te beëindigen. Indien nodig zet de provincie een bestuurlijk en/of strafrechtelijk handhavingstraject in. Dit gebeurt vaak als klachten zich blijven herhalen en het bedrijf nalatig is in het nemen van maatregelen.

Indienen niet acute klachten per e-mailVia de provinciale website kunt u niet acute klachten indienen. Als direct handelen nodig is, dan is bellen beter. Kijk op (www.zuid-holland.nl/thema/milieu_natuur_en_water/klachten_en_telefoonnummers/procedure.jsp)

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 7240

Bijgevoegd vindt u meer informatie over de drie bedrijven met de meeste klachten. Maand en kwartaal overzichten van de klachten zijn te vinden op de website www.zuid-holland.nl Fleuren CompostHet composteerbedrijf Fleuren Compost uit Middelharnis staat eerste in de top 10 over het 3e kwartaal 2004 met 103 stankklachten. De proefneming met ozontoepassing om geur te reduceren hebben niet geleid tot vermindering van de klachten. Voor die proef was een tijdelijke gedoogtoestemming verleend. De proefneming is eind september gestaakt. Het besluit voor een nieuwe vergunning, voor continuering van het bedrijf, hebben Gedeputeerde Staten op 15 oktober 2004 genomen. Hierin zijn maatregelen opgenomen die naar verwachting de klachten met 90 % zullen terugdringen. De maatregelen bestaan uit de bouw van een strofilterhuis, waarin de luchtstroom zal worden geleid door een nat strofilter. Hierna zal de luchtstroom zijn weg volgen door een nog te bouwen 80 meter hoge schoorsteen. Na realisering van deze maatregelen zal, naar verwachting, de geurbelasting voor de omgeving zijn teruggebracht tot een acceptabel niveau. Het GS-besluit ligt ter visie van 1 november 2004 tot 13 december 2004.

Van Genugten (Genubo)Het bedrijf Van Genugten (Genubo) uit Middelharnis leverde 81 stankklachten op. Dit bedrijf houdt zich bezig met het vetmesten van zo'n 6500 varkens en produceert een voormix als basis voor brijvoer om varkens vet te mesten. Daarnaast vindt nog op- en overslag plaats van zuiveringsslib met een opslagcapaciteit van 745 m3. Uit een geuronderzoek blijkt dat meerdere varkenshouderijen veroorzaker zijn van stankoverlast. Overleg is gestart om tot een toereikende vergunning te komen. De vraag is nog of ook een milieu-effectrapportage noodzakelijk is. Als dat duidelijk is kan de vergunningprocedure pas starten.

Zantko Recycling B.V.Op de derde plaats staat Zantko Recycling B.V. uit Westland (Wateringen) met 51 stankklachten. Dit bedrijf sorteert en verwerkt onder andere bouw- en sloopafval. Bij het sorteerproces komen afvalstoffen vrij, zoals de restfractie uit de sorteerinstallatie en zeefzand. Het afvoeren van deze afvalstromen gaf problemen, want de stromen bevatten te veel organische stoffen en te veel steenachtige materialen. Dit betekende dat het bedrijf de afvalstoffen zelf moest verwerken. Deze verwerking gaf veel stankoverlast. Ondanks de afvoerproblemen is door de provincie toch het bestuursrechtelijk handhavingstraject ingezet. Er is namelijk sprake van overtreding van vergunningvoorschriften. Tevens is aangifte bij de politie gedaan. Inmiddels zijn de restfractie uit de sorteerinstallatie en de zeefzandberg van het terrein verwerkt. De stankoverlast ten gevolge van deze afvalstoffen is daarmee opgelost.