FNV

voorjaarsoverleg

Referendum: trein is vertrokken

Vakbonden en oppositiepartijen hebben de eerste stap gezet naar een referendum over vut en prepensioen. Op de speciale website ikwileenreferendum.nl stromen nu de aanmeldingen binnen.

Het Bureau Referendum moet tot de kerst 60.000 vrijwilligers werven om het eerste referendum-verzoek te steunen.

"Dat gaan we zeker halen" zegt Erik Pentenga, coördinator van het bureau. "Als de wet eenmaal door het parlement is, hebben we drie weken. Daarin moeten 40.000 mensen naar hun gemeente om een handtekening te zetten. Dat is zo rond kerst en oud en nieuw. Ik ben bang dat niet alle ambtenaren met wintersport kunnen, want het gemeentehuis moet wel openblijven."

Het initiatief voor een referendum komt van de vakcentrales FNV, CNV, MHP en de politieke partijen PvdA, GroenLinks en SP.

Nederland kent nog tot en met 31 december van dit jaar de wettelijke mogelijkheid van een raadgevend referendum. Eerst moeten dan in 3 weken 40.000 mensen op het stadhuis hun handtekening zetten onder een 'inleidend verzoek'.

Daarna moeten nog eens 600.000 kiesgerechtigden hun handtekening zetten onder een 'definitief verzoek'. Dit moet binnen 6 weken.

De uitslag heeft alleen invloed, als een meerderheid van de kiezers het wetsvoorstel afwijst, én deze meerderheid tenminste 30 procent van alle kiezers omvat. Deze uitslag is raadgevend, de politiek kan hem naast zich neerleggen. D66 heeft in ieder geval al gezegd dat ze zo'n uitslag heel serieus zal nemen.

27 oktober 2004