Gemeente Dordrecht


---

Stand van zaken Leerwerkplaats

Vincent Brinkhof
De Leerwerkplaats is in de jaren '80 opgericht als een vorm van tijdelijk onderwijs voor leerlingen die in het regulier voortgezet onderwijs niet te handhaven zijn. In de Leerwerkplaats kunnen twaalf tot vijftien leerlingen worden geplaatst. De kosten bedragen ongeveer EUR 150.000,-- per jaar.

In de loop der jaren is het aantal jongeren dat de Leerwerkplaats bezoekt drastisch afgenomen. In de praktijk bezoeken vier à vijf jongeren de Leerwerkplaats. Oorzaak hiervan is dat scholen voor het voortgezet onderwijs hun zorg voor de "lastige jongeren" beter hebben georganiseerd. Doorverwijzing hoeft nu niet zo snel plaats te vinden.

De noodzaak voor de Leerwerkplaats neemt door de verbeterde zorg van de scholen af en zal in de toekomst nog verder afnemen door de komst van een tweede school voor Zeer Moeilijk Opvoedbare Kinderen (ZMOK) in Dordrecht, waar een deel van deze jongeren naar verwezen kan worden.

In overleg met het Samenwerkingsverband Voortgezet Onderwijs/Speciaal Voortgezet Onderwijs en de instelling voor jeugdzorg Trivium is besloten om de restfunctie per 1 januari 2005 over te hevelen naar Trivium waardoor de Leerwerkplaats kan worden gesloten. Het Samenwerkingsverband is de instelling die onder andere verantwoordelijk is voor de jongeren die niet meer passen in het regulier onderwijs.