FNV

Toenadering kabinet gisteren mislukt

Ze leken hoopvol, de eerste stappen tot toenadering tussen vakcentrales en kabinet. "We hadden het gevoel de eerste successen te boeken van de acties en 2 oktober", zegt FNV's vice-voorzitter Agnes Jongerius in FNV e-Magazine van 27 oktober.

Gisteren ging het dan toch mis. Er zou een technisch overleg plaatsvinden over de verschillen in opvattingen en het financiële plaatje dat erbij hoort. Maar de werkgevers bleken hierbij uitgenodigd en die hadden op hun beurt een heleboel media opgetrommeld.

Jongerius: "Natuurlijk proberen de media ons te volgen, maar zoveel ineens leek wel doorgestoken kaart. We ervoeren het als een doelbewuste poging om voorafgaand aan de grote metaalstaking van vandaag te laten zien: we zijn al in overleg, dus die staking is helemaal niet nodig. Daarop hebben we tegen de ambtenaren gezegd dat we in deze verhouding niet wilden overleggen. Dat snapten ze."

De vertegenwoordigers van de vakcentrales FNV, CNV en MHP verlieten na 2 minuten de overlegzaal.

"Ja, heel jammer, want tot zondag gaf het kabinet steeds het signaal dat ze best wilden praten, maar ach, de politieke beschouwingen waren al achter de rug, dus het beleid stond al vast."

Zondag wilde staatssecretaris Van der Knaap met de vakcentrales de agenda vaststellen en hij stelde voor die breed te houden. Alle onderwerpen, van prepensioen tot aan het algemeen bindend verklaren van de CAO's, moesten aan bod komen.

"Daar zitten ingewikkelde dossiers tussen, zoals de WAO. En daar heb je rust voor nodig. Die was er niet." Vermoedelijk komt er een nieuwe uitnodiging voor overleg

Het FNV e-Magazine verschijnt elke woensdag en is gratis.

27 oktober 2004