Vereniging Milieudefensie

Persbericht

Milieudefensie verheugd over uitspraak

Raad van State vernietigt uitbreidingsvergunning Urenco

Amsterdam, 27 oktober 2004 --- Milieudefensie is verheugd dat Urenco voorlopig haar productiecapaciteit voor het verrijken van uranium niet mag verhogen. Dat heeft de Raad van State vandaag in een bodemprocedure bepaald. De overheid heeft niet voldaan aan de wettelijke verplichting omwonenden op de hoogte te stellen van de uitbreidingsplannen.

Tot nog toe had staatssecretaris Van Geel (Milieu) zowel in de vergunning als in de pleitnota beweerd dat aan alle wettelijke eisen was voldaan. Milieudefensie kon aantonen dat de staatssecretaris geen enkele omwonende had geïnformeerd, reden waarom de Raad van State de uitbreidingsvergunning heeft vernietigd. Aan de inhoudelijk punten, zoals de toenemende onveiligheid bij een uitbreiding van Urenco, is de Raad van State niet toegekomen. Deze onderwerpen zullen aan de orde komen in een eventuele nieuwe procedure. Milieudefensie wacht eerst de nieuwe vergunningaanvraag af en beslist daarna over verdere stappen. Urenco wil met de vergunning beschikken over meer productiecapaciteit voor het verrijken van uranium om haar positie op de wereldmarkt te kunnen vergroten.

Milieudefensie vindt de gang van zaken rond deze belangrijke vergunning schandelijk. Vooral het feit dat de staatssecretaris tot op de zitting volhardt dat aan alle bekendmakingvereisten zou zijn voldaan, acht de milieuorganisatie onacceptabel. De overheid hoort betrouwbaar te zijn.

Meer informatie:
Milieudefensie persvoorlichting, 020 5507 333


---