Gemeente Alkmaar


Bedrijfsafval binnenstad definitief in rode zakken

Alkmaar, 27 oktober 2004

De proef in de binnenstad om huisvuil apart in te zamelen van het bedrijfsafval krijgt per 1 januari 2005 een definitieve status. Gisteren besloot het college van burgemeester en wethouders hiertoe na een positieve evaluatie met de betrokken partijen. De verbeterde afvalinzameling in de binnenstad zorgt voor minder zwerfvuil en een eerlijkere verdeling van de afvalkosten tussen huishoudens en bedrijven. De proef, met als opvallendste maatregel de verplichte rode zakken voor bedrijfsafval, loopt sinds september 2003.

De twee belangrijkste wijzigingen per 1 januari 2005 zijn dat de papierinzameling voor huishoudens op advies van bewonersorganisaties wordt verplaatst naar de tweede maandagavond van de maand, en er komen meer papiercontainers voor oud papier in de binnenstad, met name in het oostelijk deel. Wat ondanks eerdere aankondigingen niet wijzigt, is de service van de gemeente voor winkels en bedrijven om oud-papier en karton op te halen. Eerder was aangekondigd dat na de proef hiervoor extra betaald zou moeten worden, maar daar wordt vooralsnog van afgezien. De kostenloze service wordt zelfs uitgebreid voor winkels en bedrijven buiten het kernwinkelgebied, die hun oud papier en karton voortaan wekelijks op dinsdagavond kunnen aanbieden op bepaalde plekken in het kernwinkelgebied. Ten slotte blijft scherp gelet worden op de juiste wijze van aanbieden van afval.

Wethouder Godijn is zeer tevreden over de resultaten: "Bij vrijwel alle doelstellingen die we met deze proef hadden, is verbetering te merken. Ik ben vooral blij met het mooiere en nettere straatbeeld dat we sinds een jaar in de binnenstad kunnen zien. Dat komt ook door de bloembakken en hangbaskets, die de binnenstad een vrolijker aanzien geven. Dat willen we de volgende zomer zeker weer doen samen met het bedrijfsleven."

De belangrijkste doelstellingen van de proef waren: scheiding van huishoudelijk afval en bedrijfsafval; eerlijke verdeling van de kosten; zoveel mogelijk oud papier en karton apart inzamelen; en minder vervuiling van de openbare buitenruimte. De proef is in het tweede en derde kwartaal van dit jaar geëvalueerd met bewonersverenigingen van de binnenstad, de HBA en WBA en de ondernemingsvereniging d'Oude Stadt. Daarnaast is het rapport besproken in het Centrummanagement-overleg. Alle partijen reageerden positief op de proef. Bewoners vinden dat vuilniszakken minder lang in de stad staan en dat de handhaving verbeterd is. Ondernemers vinden dat het principe `de vervuiler betaalt' nu beter gehandhaafd wordt, doordat meeliften niet meer mogelijk is.

De proef werd gestart omdat teveel nadelen kleefden aan het oude afvalinzamelingsysteem Zo betaalden huishoudens onbedoeld mee aan de inzameling en verwerking van bedrijfsafval. Ook stoorden veel mensen zich aan het feit dat elke dinsdag het straatbeeld werd ontsierd. Bewoners en bedrijven zetten hun huisvuilzakken 's morgens al buiten, terwijl deze pas 's avonds werden opgehaald. De proef heeft een schoner stadsbeeld opgeleverd en een betere verdeling van de kosten tussen huishoudens en bedrijven. Ook wordt nu per saldo minder bedrijfsafval aangeboden.

Inwoners en bedrijven in de binnenstad ontvangen eind november meer informatie over de wijzigingen per 1 januari 2005.

27 oktober 2004