Gemeente Alkmaar


Laagdrempelige gezondheidszorgvoorzieningen succesvol in Alkmaar.

Alkmaar, 27 oktober 2004

Nieuw lokaal gezondheidsbeleid nodig voor de periode tot en met 2008

Alkmaar is toe aan nieuwe afspraken als het gaat om lokaal gezondheidsbeleid. De ervaringen opgedaan in de periode 2000-2004 kunnen goed gebruikt worden om een nieuw Beleidsplan voor de jaren 2005-2008 op te stellen. Niet teveel doelstellingen tegelijk willen realiseren, maar meer toeleggen op een beperkt aantal concrete speerpunten is het devies. Eén daarvan is dat er meer aandacht moet zijn voor psychische gezondheid van de jeugd. Een tweede niet minder belangrijk punt is de aandacht die nodig is voor ouder- en kindcentra en het toenemende overgewicht bij zowel kinderen als volwassenen. Om goede afspraken te maken over het Alkmaarse gezondheidsbeleid worden onder meer gesprekken gevoerd met relevante partijen uit de gezondheidszorg en daarbuiten.

De gemeente heeft volgens de Wet Collectieve Preventie Volksgezondheid eigen verantwoordelijkheden als het gaat om gezondheidsbeleid. De gemeenteraad zal, met de reeds opgedane ervaringen in het achterhoofd, moeten bepalen welke kaders gaan gelden voor de komende vier jaar. In ieder geval is gebleken dat bereikbare gezondheidszorgvoorzieningen als het Steunpunt Opvoeding in Overdie en het Steunpunt Hayat in de behoefte voorzien. Deze activiteiten worden ook na 2004 voortgezet. Verder is gebleken dat voor een goed lokaal gezondheidsbeleid in woord en daad het nodig is dat betrokken instanties samenwerken en goede afspraken maken.

Steunpunt Opvoeding Overdie
Belangrijke resultaten uit de afgelopen periode hebben vooral betrekking op de laagdrempelige zorg. Zo bewijst het Steunpunt Opvoeding Overdie in ieder geval zijn nut. Zo hebben in 2003 in totaal 76 ouders gebruik gemaakt van het spreekuur van het Steunpunt Opvoeding. De helft van hen is na éen gesprek voldoende toegerust of gerustgesteld. de overigen hebben 2 tot maximaal 4 gesprekken nodig om weer op het goede spoor te raken. Geconstateerd werd dat de meeste ouders meer dan twee weken moesten wachten tot ze terecht konden. Daarom is medio 2003 het aantal; spreekuren verdubbeld, ook is er een informatiemedewerkster van allochtone achtergrond aangesteld. Dit heeft als effect dat de wachttinden zijn teruggelopen, dat er meer ouders geholpen worden en dat ook allochtone opvoeders steeds meer gebruik maken van het steunpunt opvoeding. Ook is het steunpunt goed bekend bij scholen en huisartsen. De meeste ouders komen bij het steunpunt op verwijzing van de school.
Daarnaast zijn in het afgelopen jaar vanuit het steunpunt de volgende activiteiten georganiseerd:

* 6 themabijeenkomsten, totaal 95 deelnemers
* groepscursussen voor ouders: gemiddeld 10 deelnemers per cursus

Steunpunt gezondheidsvoorlichting Hayat
Jaarlijks (sinds herfst 2001) zijn 60-70 voorlichtingsbijeenkomsten gegeven over verschillende opvoedings- en gezondheidsthema's. In de top drie van meest gevraagde onderwerpen staan: vrouwenklachten, opvoedcursussen en begrijp je lichaam. Doelgroepen zijn vooral vrouwen met een Turkse en Marokkaanse achtergrond. Deelnemers aantal varieert van 5 tot 12 per bijeenkomst. Daarnaast wordt individuele begeleiding en advies geboden bij gezondheidsvragen. Daarbij gaat met name om een goede doorverwijzing naar de juiste hulpverlener of instantie.

Eind 2003 is het GGD Steunpunt Jeugdgezondheidszorg geopend aan de Van Alphenstraat in Overdie. In hetzelfde pand zijn ook het Steunpunt Opvoeding en Hayat gehuisvest. Daarmee is voor de wijk Overdie een laagdrempelige voorziening voor preventieve gezondheidszorg gerealiseerd.

27 oktober 2004