Socialistische Partij

Conducteur geen luxe maar bittere noodzaak

27-10-2004 * Het voorstel van minister Peijs om op de zogenaamde onrendabele spoorlijnen geen conducteur meer te hebben, is volgens de SP funest voor de veiligheid in het openbaar vervoer. Kamerlid Arda Gerkens: "De conducteur is er niet alleen om kaartjes te knippen, zijn eerst zorg is veiligheid. Het gebeurt niet zelden dat conducteurs voorkomen dat mensen tussen de trein en het perron bekneld raken of blijven hangen tussen de deuren. Maar ook de sociale veiligheid komt in het gedrang."

Arda Gerkens Op de bekende agressielijnen Hofpleinlijn en Zoetermeerlijn voeren "vliegende teams" extra controle uit. Gerkens snapt niet dat juist deze minister, die extra geld uittrekt voor meer conducteurs op de bus en tram, met dit voorstel komt. "Het is inconsistent beleid, men staart zich blind op bezuinigen. Hier wordt echt niet meer nagedacht."

Onlangs presenteerde FNV Bondgenoten een plan om onrendabele lijnen weer rendabel te maken door ze op te nemen in het hoofdspoornet, en ze daarmee een kwaliteitsimpuls te geven. Gerkens: "De minister kiest de makkelijke weg door het spoor steeds verder uit te kleden. Dit vind ik een verkeerde keuze, zeker nu we zien dat ook op betere manieren het spoor weer rendabel kan worden."