Gemeente Tilburg

Datum
27 oktober 2004

Akkoord gemeente en ministerie over proef met inburgering

Gemeente Tilburg investeert in doelmatigheid van inburgering

Tilburg is een van de zes gemeenten die, op verzoek van Minister Verdonk van Vreemdelingenbeleid en Integratie, inburgering en reïntegratie gaan combineren in een inburgeringsprogramma voor allochtonen met een Bijstandsuitkering. De zes gemeenten mogen ieder een pilot uitwerken die medio 2005 worden geëvalueerd.

Op dit moment verlopen inburgering en reïntegratie (werk zoeken en andere vormen van activering) nog los van elkaar; eerst wordt gewerkt aan inburgering (het leren van de taal en hoe de Nederlandse samenleving in elkaar zit) en daarna aan een traject richting arbeidsmarkt.

De werkwijze in de gemeente Tilburg heeft betrekking op drie groepen inburgeraars met een WWB (Wet Werk en Bijstand) uitkering;
1. Een groep van 50 tot 75 WWB gerechtigde inburgeraars, die nog helemaal aan het begin van hun traject staan.
2. Een groep van 50 tot 75 inburgeraars, die hun inburgeringsgedeelte afgerond hebben en nu klaar staan om het traject richting werk te starten,
3. Een groep moeilijk bemiddelbare allochtonen met een uitkering, die nu geen traject volgen.

Wethouder Mevis: 'Ik ben blij met de mogelijkheid die de Minister ons geeft. Wij verwachten dat het combineren van de twee trajecten voordelen oplevert voor zowel de inburgeraar als onze eigen organisatie.' Voor alle betrokkenen gaat de gemeente via het Tilburgse polismodel casemanagement invoeren. Dit betekent dat een inburgeraar een casemanager krijgen toegewezen, die samen met de klanten afspraken maakt over inburgering en werk zoeken of andere vormen van activering. Hierbij wordt rekening gehouden met zowel de mogelijkheden van de klant als de wettelijke verplichtingen. De afspraken hierover worden vastgelegd in een zogenaamde polis. In die polis zijn de wederzijdse (gemeente en inburgeraar) rechten en plichten vastgelegd. Via regelmatige afstemmingsgesprekken tussen de contactpersoon en de inburgeraar wordt de voortgang van het traject gevolgd. Zonodig wordt het traject bijgesteld of worden er maatregelen genomen als een van de partijen zich niet aan de afspraken houdt.

Doel van de pilot is ervaring op te doen met deze vorm van begeleiding op het terrein van inburgering en daarmee zoveel mogelijk inburgeraars met een uitkering een volwaardige plaats in de Tilburgse samenleving te bezorgen en een zo klein mogelijk aantal van hen afhankelijk te laten zijn van een uitkering.

De pilot loopt van 1 oktober 2004 tot en met de zomer van 2005 en wordt gesubsidieerd door het Ministerie. Behalve Tilburg nemen ook Den Haag, Groningen, Gouda, Rotterdam en Gorinchem deel aan de proef.

Informatie voor de pers:
Concerncommunicatie, Frans Jan Lathouwers, tel 013 542 89 91 Communicatie Beleidsontwikkeling, Esy Hoek, tel 013 542 88 35

---- --