VERENIGING EIGEN HUIS
http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: explosieve stijging gemeentelijke woonlasten

Eigen Huis: explosieve stijging gemeentelijke woonlasten in 2005

Vereniging Eigen Huis roept burgers op tot protest

Amersfoort, 27 oktober 2004

Vereniging Eigen Huis waarschuwt voor een sterke stijging van de gemeentelijke woonlasten in 2005. Door een combinatie van omstandigheden zullen de onroerende zaakbelasting (OZB), het rioolrecht en de afvalstoffenheffing in veel gemeenten sterk toenemen. Deze stijging komt bovenop de bovenmatige toename van woonlasten die al jaren aan de gang is. Vereniging Eigen Huis roept verontruste burgers op om tegen de lastenverzwaringen protest aan te tekenen bij hun gemeenteraad. Op de website van de vereniging staat daarvoor een kant en klare brandbrief: www.eigenhuis.nl/briefaandegemeente.

Volgend jaar worden burgers geconfronteerd met een nieuwe, aanzienlijk hogere WOZ-waarde van hun huis. Landelijk bedraagt de waardestijging van woningen 50% (periode 1999-2003). De WOZ-waarde van woningen vormt de basis van de onroerende zaakbelasting die door de gemeente bij de bewoners in rekening wordt gebracht.

In principe corrigeert een gemeente de waardestijging met een tariefverlaging. De WOZ-hertaxatie van woningen beoogt namelijk niet extra belastinginkomsten te genereren voor gemeenten. Dit betekent dat als in een gemeente de gemiddelde woningwaarde met 50% is gestegen, het tarief voor woningen eigenlijk ook met hetzelfde percentage moet worden verlaagd. Vereniging Eigen Huis verwacht dat veel gemeenten de OZB-tarieven voor woningen onvoldoende zullen verlagen.

Als gevolg van de rijksbezuinigingen en ondeugdelijk financieel beleid van gemeenten in het verleden, zijn veel gemeentebesturen naarstig op zoek naar geld om de begroting voor 2005 rond te breien. Daarbij is snijden in de in de eigen organisatie bepaald niet de sterkste kant van gemeenten, zo blijkt ondermeer uit een recent rapport van Berenschot. In de praktijk blijkt het makkelijker te zijn om de tarieven maar weer eens te verhogen.

Het kabinet heeft haar belofte om paal en perk te stellen aan de stijging van de gemeentelijke woonlasten niet waargemaakt. De aangekondigde afschaffing van het gebruikersdeel van de OZB gaat niet door en de voorgenomen maximering van het eigenarendeel werd op het laatste moment afgeblazen. Alle remmen zijn dus weer los voor de gemeenten. Ook het rioolrecht en de afvalstoffenheffing zullen in veel gemeenten volgend jaar fors duurder worden. Daar bovenop heeft het kabinet besloten de 'Zalmsnip' af te schaffen, die als tegemoetkoming was bedoeld voor huishoudens in de hoge gemeentelijke woonlasten.

Uit de vele reacties die Vereniging Eigen Huis dagelijks ontvangt, blijkt dat de ongebreidelde stijging van de gemeentelijke woonlasten veel burgers verontrust en ergert. Om aan deze gevoelens een doelgerichte bestemming te geven, roept de vereniging burgers op om in de gemeenten waar dat van toepassing is, schriftelijk protest aan te tekenen bij hun gemeenteraad. Daarvoor kan een voorbeeldbrief worden gedownload van de website van de vereniging:
www.eigenhuis.nl/briefaandegemeente

Voor meer informatie,