Socialistische Partij

SP zeer verheugd met inbinden Barroso

27-10-2004 * SP-Kamerlid Harry van Bommel is zeer blij met het besluit van beoogde voorzitter van de Europese Commissie Barroso om zijn kandidatenlijst voor eurocommissarissen in te trekken. "Barroso moest inbinden onder dreiging van een `nee' van het Europese Parlement, dat is een feestje waard," aldus de SP'er.

Formeel is Barroso gestruikeld over de kandidatuur van de ultrakatholieke Italiaan Buttiglione voor de functie van commissaris Justitie. De door de Italiaanse premier Berlusconi naar voren geschoven kandidaat raakte in diskrediet vanwege zijn uitlatingen over homo's en vrouwen. Maar er is de afgelopen weken ook het nodige te doen geweest over andere kandidaat-eurocommissarissen.

Zo kwam de Nederlandse kandidaat Neelie Kroes in problemen door haar rol bij het mislukken van een fregattenorder van 1,2 miljard euro en het verzwijgen van een adviseurschap bij Lockheed Martin. Verder bleek de Hongaarse kandidaat voor energiepolitiek, Kovács, weinig benul te hebben van wat er op de internationale energiemarkt speelt. Daarnaast bleken er twijfels te zijn bij de Letse kandidaat Udre, vanwege financieringsschandalen rond haar politieke partij ZZS. De Britse kandidaat Mandelson werd tot twee keer toe uit de Britse regering gezet vanwege financiële malversaties.

Harry van Bommel ziet door het gehannes rond de benoeming van eurocommissarissen bevestigd dat de procedures opener en democratischer moeten worden. Zo moet de voordracht van nationale kandidaten open bediscussieerd worden in de nationale parlementen en dient er binnen de Europese Unie een eind te komen aan het systeem van collectieve benoemingen. Kandidaat-eurocommissarissen moeten individueel beoordeeld worden en het veld te ruimen wanneer zij ongeschikt blijken. "Het gehannes waar we nu getuige van zijn, vormt de uitdrukking van wat met een mooi begrip `democratisch tekort' wordt genoemd en wat voor de SP een belangrijk argument is om in Nederland campagne te gaan voeren tegen invoering van de Europese Grondwet, die aan die procedure niets veranderd."