FNV

voorjaarsoverleg

Animo voor actiedag metaal ver boven verwachting: 22.000 stakers

Maar liefst 22 duizend werknemers in meer dan tweehonderd metaalfabrieken staken. Dat is aanzienlijk meer dan de bonden hadden ingeschat. Veel werknemers bellen de bond om ook mee te doen, maar dat kan niet omdat hun bedrijf niet formeel is aangeschreven.

Overal in het land legden werknemers, vaak in kleine metaalverwerkingsbedrijven, spontaan hun werk neer om hun onvrede met het asociale kabinetsbeleid kenbaar te maken.

Woensdagochtend rekenden FNV Bondgenoten en CNV Metaal en elektro er nog op 18.000 werknemers in 150 aangeschreven bedrijven als staker te kunnen registreren.

De werknemers in de metaalindustrie namen het stokje over in het kader van de estafetteacties tegen de kabinetsplannen met de sociale zekerheid en het prepensioen. De acties in de metaalfabrieken zetten de nodige druk op mogelijk nieuwe onderhandelingen hierover. De vakbeweging wil grote concessies van het kabinet om ons solidaire stelsel in tact te houden.

Het gaat om de grootste actie in de metaalindustrie sinds 15 jaar. In het hele land kunnen stakers zich registeren. De installatiebranche staakt overigens later in de estafette, gelijktijdig met de bouwvakkers.

FNV-voorzitter Lodewijk de Waal sprak woensdagochtend massaal opgekomen stakers toe in het Rotterdamse Maasgebouw. Henk van der Kolk, de voorzitter van FNV Bondgenoten, bezocht de stakers bij Corus in Velsen-Noord. Bij de staalproducent zorgden de actievoerders dat ovens bleven branden om onevenredige schade te vermijden.

Om 13.00 uur was Van der Kolk in het ExpoCenter van de metaalstad Hengelo waar de stakers uit de hele regio bijeen komen. In Almere vond tussen de middag een manifestatie plaats met spoorwegwerkers en metaalwerkers uit de regio.

In Alblasserdam legde FNV Bondgenoten dinsdagavond de productie bij Fundia en Nedstaal al plat. 500 medewerkers van de avondploeg gingen beten daar het spits van de actiedag in de metaal af. De lopende band in de autofabriek Nedcar in Born staat de hele dag stil.

27 oktober 2004