Gemeente Heerlen

Heerlen, 27 oktober 2004

Persbericht

Het bestuur van de BNA (bond van nederlandse architecten) Kring Zuid-Limburg heeft kennis genomen van het terugtreden van de welstandscommissie (commissie ruimtelijke kwaliteit) van de gemeente Heerlen. Deze commissie, bestaande uit burgerleden en architecten, functioneerde sinds een jaar in deze samenstelling en is na een zorgvuldige procedure en in nauw overleg tussen de gemeente Heerlen en de BNA tot stand gekomen. Het is dan ook te betreuren dat de voltallige commissie haar belangrijke taak niet heeft kunnen en willen voortzetten.

Nadat de BNA door de teruggetreden commissie is ingelicht heeft de BNA begrip voor de beweegredenen van de individuele architecten die geleid hebben tot het opstappen. Uit persberichten zou het beeld kunnen ontstaan dat de beweegredenen slechts het gevolg zijn van de schouwburgplannen; echter de gevoelens van onvrede lijken vooral gevoed door de zorg van de welstandscommissie omtrent het architectuurklimaat in Heerlen en dat onder druk, als door de commissie gevoeld, haar onafhankelijkheid in het geding kwam, aldus de vice-voorzitter van de opgestapte commissie. Anderzijds heeft het bestuur van de BNA van de wethouder vernomen dat de blijkbaar bestaande bezwaren en gevoelens niet of onvoldoende gecommuniceerd zouden zijn met het college waaraan de commissie haar adviezen uitbrengt en dat snelle besluitvorming noodzakelijk is voor Heerlen en zijn burgers. Dit alles heeft geleid tot het opstappen van de commissie hetgeen niet in het belang van Heerlen is.

Cruciaal is daarin de noodzakelijke rol die architecten in een commissie ruimtelijke kwaliteit kunnen en dienen te spelen. Indachtig de nota ruimtelijke kwaliteit als vastgesteld door de gemeenteraad kan in een stad als Heerlen, waar naast reguliere bouwplannen veel majeure projecten op stapel staan op het gebied van stedenbouwkundige ontwikkelingen, restauratieplannen en nieuwe architectuur een zorgvuldige welstandstoets niet ontbreken.

Die reden is ook voor het bestuur van de BNA kring Zuid-Limburg aanleiding geweest om zeer tijdelijk het vacuüm op te vullen en de welstandscommissie te bemensen om zodoende waarborg te bieden aan de wettelijke taak van de gemeente en het belang van de stad, in het bijzonder daar waar het de ruimtelijke kwaliteit van nieuwe ontwikkelingen in de openbare ruimte en de bebouwde omgeving betreft. Immers een stad vaart wel bij een goed kunst-, cultuur- en architectuurbeleid. Daarnaast is een evaluatie van de gang van zaken geboden; in een korte interim-periode wil de BNA in goed overleg met de architecten, de burgerleden en het stadsbestuur de achterliggende periode evalueren, conclusies trekken en aanbevelingen doen opdat op zeer korte termijn een reguliere commissie haar belangrijke taak weer op zich kan nemen.

Namens het bestuur van de BNA, bond van nederlandse architecten kring zuid-limburg:

voorzitter,
ton vandenbergh, architect AvB-BNA

secretaris,
jos Hendriks, architect AvB-BNA

secretariaat: Glacisweg 51 6212 BM MAASTRICHT

---- --