Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

Nieuw Zebra Magazine: kritische beschouwingen van wetgeving en beleid

In het nieuwe nummer van Zebra Magazine: kritische beschouwingen van wetgeving en beleid.

In discussies over spreiding, inburgering, islam en het strafrecht wordt steeds vaker onderscheid gemaakt tussen Nederlanders op basis van afkomst en religie. Men verwacht van allochtonen dan wel dat ze onvoorwaardelijk kiezen voor het Nederlanderschap, toch worden zij continu aan hun anderszijn herinnerd.

In hoeverre hebben deze discussies invloed op wetgeving en beleid? Op welke manier wil de overheid bepaalde groepen daadwerkelijk anders gaan behandelen? Wordt daarbij niet afgeweken van het gelijkheidsbeginsel en het verbod op discriminatie? En doet de overheid eigenlijk wel genoeg om discriminatie te voorkomen?

Losse nummers: ¬ 5,50 (exclusief porto).

Bestellen? Mail naar zebra@lbr.nl of bel 010-2010201.

In het nieuwe nummer van Zebra Magazine:

"HET HUIDIGE INTEGRATIEBELEID IS ONEERLIJK EN CONTRAPRODUCTIEF"

De huidige regering heeft te weinig aandacht voor de contraproductieve neveneffecten en de uitvoerbaarheid van haar integratiebeleid. Maar als voorzitter van de Europese Unie zou Nederland een grote bijdrage kunnen leveren aan de discriminatiebestrijding, door duidelijkheid te krijgen over het moment waarop Turkije tot de EU kan toetreden. Deze uitspraken zijn afkomstig van Kees Groenendijk, hoogleraar rechtssociologie aan de Universiteit Nijmegen. Vanwege zijn verdiensten op het gebied van vreemdelingen- en migratierecht ontving Groenendijk onlangs een koninklijke onderscheiding. Zebra Magazine sprak met hem.

(Igor Boog)

NIEUW INBURGERINGSSTELSEL IN STRIJD MET VERBOD OP DISCRIMINATIE - JURIDISCHE ONVOLKOMENHEDEN IN PLANNEN VERDONK

Voorwaarde voor goede inburgering is dat mensen op voet van gelijkheid kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven. Het nieuwe inburgeringsstelsel dat door het huidige kabinet is voorgesteld, is volgens het LBR echter op verschillende punten strijdig met het gelijkheidsbeginsel, en kan zelfs leiden tot een tweedeling in de samenleving.

(Najat Bochhah en Carolina de Fey)

SPREIDINGSBELEID ZONDER TE DISCRIMINEREN?

In het afgelopen jaar zijn in enkele gemeentes stemmen opgegaan om nieuwe methoden te gebruiken die zouden moeten leiden tot een betere spreiding. Het is echter de vraag of deze methoden niet in strijd zijn met het verbod op discriminatie.

(Jacky W. Nieuwboer)

KRUISTOCHT DER OPINIEMAKERS - RELATIEF WEINIG NEDERLANDERS ZIJN BANG VOOR MOSLIMS

De dreiging zit hem niet in de islam, maar in de manier waarop met de islam wordt omgegaan, vindt Gé Grubben.

(Gé Grubben)

MOET VROUWE JUSTITIA BLIND ZIJN VOOR DE CULTUUR?

Voormalig politiecommissaris Wiarda zei onlangs dat allochtonen soms strenger gestraft zouden moeten worden dan autochtonen. Een andere culturele achtergrond zou een andere straf vereisen. Is dat nodig en hoe zit het met het recht op gelijke behandeling? Carolina de Fey brengt de discussie in kaart.

(Carolina de Fey)

CULTUUR KAN CRIMINEEL GEDRAG MEESTAL NIET VERKLAREN - ERVARINGSDESKUNDIGEN AAN HET WOORD

Moeten cultuurspecifieke delicten als eerwraak en meisjesbesnijdenis worden opgenomen in het wetboek van strafrecht? Is ons rechtssysteem wel berekend op culturele diversiteit? Zebra Magazine sprak met drie mensen uit de praktijk: advocate Audrey Naarden, officier van justitie Dilia van der Heem en rechter en universitair docente Jolande uit Beijerse.

(Igor Boog)

CULTUUR, WAT IS DAT EIGENLIJK? - MISVERSTANDEN DOOR GEBRUIK VAN BEGRIP CULTUUR

Wanneer gedacht wordt over de praktische uitvoering van ideeën, zoals over de vraag hoe in een rechtszaak rekening gehouden kan worden met de culturele achtergrond van een verdachte, blijkt cultuur een zeer lastig begrip te zijn. Hoe komt dat zo?

(Igor Boog)

ALGEMENE WET GELIJKE BEHANDELING KAN TERUGTREDENDE OVERHEID NIET VERVANGEN - BELEID OM DISCRIMINATIE TE VOORKOMEN BLIJFT NODIG

De overheid treedt terug, ook op het gebied van discriminatiebestrijding. De regering verwijst steeds vaker naar de Algemene Wet Gelijke Behandeling (AWGB). De vraag is echter of de AWGB voldoende preventieve werking heeft en specifieke maatregelen overbodig maakt.

(Najat Bochhah en Dick Houtzager)

LBR SPREEKT ZORGEN UIT OVER RASSENDISCRIMINATIE OP ARBEIDSMARKT - VN-ANTIRACISMECOMITÉ BESPREEKT NEDERLANDS RAPPORT

Dit voorjaar liet het LBR aan het antiracismecomité van de Verenigde Naties weten dat Nederland rassendiscriminatie op de arbeidsmarkt beter dient aan te pakken.

(Jacky W. Nieuwboer)

BELEIDSAANBEVELINGEN VAN HET LBR, EN DAN? - RASSENDISCRIMINATIE OP DE ARBEIDSMARKT

Hoe staat het met de Wet SAMEN en met het idee van contract compliance twee instrumenten waarmee de positie van etnische minderheden op de arbeidsmarkt verbeterd zou kunnen worden? En zijn psychologische tests op de arbeidsmarkt inmiddels ook bruikbaar voor etnische minderheidsgroepen?

(Jacky W. Nieuwboer)

EN VERDER:

Berichten en aankondigingen; Column van Rashid Novaire; Kwartaalbericht van Kafka over racistisch en extreemrechts geweld in Nederland.

VOOR MEER INFORMATIE&

& over de inhoud van dit nummer kunt u contact opnemen met Igor Boog (hoofdredacteur Zebra Magazine, LBR, e-mail: zebra@lbr.nl; tel: 010-2010201).


---

LBR

Schaatsbaan 51

3013 AR Rotterdam

Tel: 010-2010201

Fax: 010-2010222

Internet: www.lbr.nl