CDA

CDA
27-10-04
Afwijzing commissie-Barroso winst voor de democratie

Het besluit van Commissievoorzitter Barroso om de stemming over zijn commissie uit te stellen, is een zeer goede zaak.

De kans is groot dat vandaag ongeschreven staatsrecht is geschreven, waardoor Europa democratischer is geworden. Dit zegt Camiel Eurlings, voorzitter van de CDA delegatie in het Europees Parlement.

Het uitstel biedt de mogelijkheid om in het vervolgtraject de twee kandidaat-commissarissen die tijdens de hoorzittingen onvoldoende steun kregen in te wisselen voor anderen. Het gaat hierbij om de heren Buttiglione en Kovacs. Buttiglione kreeg na de hoorzitting onvoldoende steun vanwege zijn religieuze opvattingen. Kovacs werd door een meerderheid als "niet competent" ervaren.

Camiel Eurlings. "De discussie in het Parlement spitste zich door een meerderheid van socialisten, groenen en liberalen enkel op de heer Buttiglione en niet op de heer Kovacs. Het besluit van Barroso om meer tijd te nemen, om nog eens goed te kijken naar samenstelling van zijn commissie maakt dat de zaak nu breder wordt getrokken. Ik pleit ervoor dat goed wordt gekeken naar de resultaten van de hoorzittingen en die kandidaten met een onvoldoende te herschikken dan wel te vervangen. Ik verwacht dat dit zal gebeuren en dan heeft dit Europees Parlement het ongeschreven recht gekregen om bij de hoorzittingen individuele kandidaat-commissarissen af te stemmen. En dat is goed voor de democratie."