Socialistische Partij

Uitstel is prachtkans om foute commissarissen te vervangen

27-10-2004 * De Eurofractie van de SP en Europees Verenigd Links zijn positief over het feit dat voorzitter Barroso van de Europese Commissie zijn Commissievoorstel heeft ingetrokken. Erik Meijer ziet dit als een stap vooruit voor de Europese democratie: "Barroso durfde een stemming niet aan omdat hij wist dat hij die zou verliezen. Het uitstel is dan ook feitelijk een overwinning voor het Europees Parlement. Hier mogen we best een borrel op drinken."

Meijer gaat ervan uit dat Barroso zijn oude Commissie flink gaat opschonen. "Niet alleen Buttiglione moet vertrekken vanwege zijn gedateerde standpunten over vrouwen en homoseksuelen, ook sommige andere kandidaten moeten vertrekken. Zo krijgt Barroso nu een prachtkans om Neelie Kroes te vervangen. Daarnaast lijkt het me logisch dat alle kandidaten waarvan we weten dat ze hun zakelijke belangen voorop stellen, eveneens opstappen."

EP-lid Kartika Liotard gaat ervan uit dat kandidaat Landbouwcommissaris Fisher Boel wordt vervangen: "Barroso moet absoluut gebruik maken van de gelegenheid om Fisher Boel weg te sturen. Zij is volstrekt niet betrokken bij landbouwspeerpunten als dierenwelzijn en agrarische familiebedrijven." Net als de beide parlementariërs, is voorzitter Francis Wurtz van Verenigd Links blij met de overwinning van het Europese parlement.

Feitelijk ging het vandaag om de vraag wie de macht heeft binnen de Europese instellingen: het parlement of de Commissie. In dít conflict heeft het Europees Parlement de slag gewonnen, want uitstel staat gelijk aan verwerping van de Commissie. Dat is zonder meer een stap vooruit voor de Europese democratie. Toch is het een kleine stap, want op grote onderwerpen, zoals de dienstenrichtlijn, de grondwet of de Lissabonagenda, blijft de macht van het parlement nog steeds zeer beperkt.

* Actueel euronieuws