Ingezonden persbericht


Nederlander wil minder betalen aan Europees landbouwbeleid

Tweede-Kamerlid Samsom PvdA over Derde Kamer onderzoek: "we moeten zo snel mogelijk van deze perverse landbouwsubsidies af."

Amsterdam, 27 oktober 2004 - Het Europese landbouwbeleid moet veranderen zodat de Nederlandse consument minder hoeft te betalen en de boeren in ontwikkelingslanden kunnen profiteren van nieuwe kansen (67% voor, 11% tegen). Dat blijkt uit een opiniepeiling van De Derde Kamer, uitgevoerd door Interview/NSS. Een meerderheid van de Nederlanders (52% voor, 18% tegen) wil lagere consumentenprijzen, ook wanneer dat betekent dat Europese boeren minder inkomsten hebben .

De Derde-Kamerleden willen met dit onderzoek aantonen dat het draagvlak voor het Europees landbouwbeleid ontbreekt. Derde Kamerlid Elvira Helena Mendoza Sanchez uit Colombia: "Het landbouw- en handelsbeleid van de Europese Unie maakt het moeilijker voor arme landen zich structureel te ontwikkelen. Rijke landen ondersteunen boeren in arme landen met ontwikkelingsprojecten en ondermijnen ze tegelijkertijd door subsidie aan de eigen boeren in beperking van de import."

De opiniepeiling maakt duidelijk dat de Nederlanders een einde willen aan het onsamenhangende beleid. De 46 miljard landbouwsubsidie die de EU ieder jaar uitkeert komt grotendeels ten goede aan ongeveer 2.7 miljoen - meestal grootschalige - boeren. Bijna de helft van de ondervraagde Nederlanders (47% voor, 23% tegen) is van mening dat de Europese boeren minder subsidie moeten krijgen om boeren in ontwikkelingslanden eerlijker kansen te geven.

Op de dag dat minister Van Ardenne voorzitter en gastvrouw is van de Europese top van ministers voor Ontwikkelingssamenwerking vragen de 'zuidelijke' leden van De Derde Kamer, afkomstig uit verschillende ontwikkelingslanden, aandacht voor een meer coherent Europees ontwikkelingsbeleid. Bij de Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Nederland delen zij biljetten van 300 euro uit, daarmee symbolisch het geld teruggevend dat iedere Nederlander per jaar kwijt is aan het Europees landbouwbeleid.

Reacties Tweede Kamer
Diederik Samsom, Tweede-Kamerlid PvdA: "Het is niet uit te leggen dat een koe in Europa meer geld krijgt dan een boer in Tanzania. We moeten zo snel mogelijk van deze perverse landbouwsubsidies af."

Kamerlid Zsolt Szabo, Tweede-Kamerlid VVD: "De VVD is voor afbouw van de landbouwsubsidies maar tevens mag niet uit het oog verloren worden dat in de Zuid-Zuid relatie er ook tariefmuren gelden die tegelijkertijd moeten worden afgebouwd."

Aanstaande vrijdag wordt bekend welke verbeteringen van het beleid van Ontwikkelingssamenwerking door De Derde Kamer worden voorgesteld. Tijdens de plenaire slotzitting in de Nieuwe Kerk in Den Haag aan het eind van het 'parlementaire' jaar van dit schaduwparlement wordt direct op deze voorstellen gereageerd door onder andere de Tweede Kamerleden Farah Karimi, Groen Links, Diederik Samsom, PvdA, Kathleen Ferrier, CDA, Zsolt Szabo, VVD, Bert Koenders, PvdA, Henk de Haan, CDA en de Minister van Defensie Henk Kamp.

Over het onderzoek
Interview/NSS heeft een representatieve groep Nederlanders gevraagd naar hun aanwezige kennis over het Europese landbouwbeleid en de effecten daarvan. Nadat in het onderzoek is uitgelegd dat het Europese landbouwbeleid iedere Nederlander per jaar 300 euro kost is de respondenten gevraagd te reageren op een aantal stellingen zoals: 'Europese boeren moeten minder subsidie krijgen om boeren in ontwikkelingslanden een kans te geven' en 'De Nederlandse consument heeft recht op lagere prijzen, ook als dit betekent dat Europese boeren minder inkomsten hebben'.

Over De Derde Kamer
Sinds 2003 kent Nederland naast de Eerste en de Tweede Kamer ook een Derde Kamer. De Derde Kamer is een initiatief van de NCDO (Nationale Commissie voor Internationale Samenwerking en Duurzame Ontwikkeling). De Derde Kamer is een schaduwparlement dat zich bezig houdt met internationale samenwerking en duurzame ontwikkeling. 150 vrijwilligers, waarvan dertig uit ontwikkelingslanden, zetten zich in voor een beter Nederlands beleid op dit gebied.

De Derde Kamer heeft ten doel om aandacht te vragen voor internationale samenwerking, zowel onder Nederlandse politici als onder het brede publiek. De Derde Kamer is er voor betrokken burgers met een uitgesproken mening over ontwikkelingssamenwerking. De 150 leden maken vernieuwende voorstellen die tevens uitvoerbaar zijn. De Derde Kamer weet zich gesteund door een aantal ambassadeurs, onder meer door de heer Ruud Lubbers, Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties.

Ook de Europese politiek speelt een grote rol in Derde-Wereldlanden. Veel beslissingen die in Brussel worden genomen hebben directe gevolgen voor de economie in die landen. Veel Nederlanders hebben echter weinig zicht op de Europese politiek of de invloed daarvan op de wereldpolitiek.



Ingezonden persbericht