Groen!

Brussel, 27 oktober 2004

Groen! wil dat minister Peeters focust op alternatieven voor kernenergie

Vlaams leefmilieuminister Kris Peeters (CD&V) focust best op het voeren van een consequent energiebeleid, niet op het verkondigen van tegenstrijdige berichten over de uitstap uit de kernenergie. Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!) reageert met deze woorden op de uitspraak van minister Peeters om het debat rond de kernenergie weer te heropenen. "De uitstap uit de kernenergie is een beslissing van de federale regering. Een terechte beslissing want kernenergie is onveilig, onecologisch en oneconomisch. Kernenergie zorgt voor enorme veiligheidsproblemen, scheept onze aarde voor miljoenen jaren op met nucleair afval én het is de duurst mogelijke energie."

Groen-volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux meent dat leefmilieuminister Peeters gewoon werk moet maken van zijn bevoegdheden eerder dan het debat telkens te willen heropenen.

"Vlaanderen beschikt net over de hefbomen om de uitstap uit de kernenergie probleemloos te realiseren," stelt Glorieux. "De minister kan zorgen dat de energievraag daalt, dat er werk wordt gemaakt van hernieuwbare energie en van warmtekrachtkoppeling. Dat ligt allemaal binnen zijn Vlaamse bevoegdheden. De minister zou beter kiezen voor een consequent milieubeleid op lange termijn en focussen op deze drie hefbomen. Constant twijfel zaaien over al dan niet uit de kernenergie stappen is funest. Men kan geen consequent energiebeleid voeren door constant tegenstrijdige berichten de wereld in te sturen."