Ingezonden persbericht


NEDERLAND MARITIEM LAND
DUTCH MARITIME NETWORK

Oktober 2004 PRESS RELEASE

Maritieme bedrijven zien kansen voor groei

Er zijn voldoende mogelijkheden voor groei van bedrijven in de maritieme cluster. Bedrijven vragen om "level playing field" en overheidsaandacht; niet om subsidies. Samen met een overheid die aandacht heeft voor specifieke clusters en sectoren denken zij kansen te kunnen verzilveren. Dit is de strekking van de Rondetafelconferentie Maritiem Cluster die onder leiding van Minister Peijs van Verkeer en Waterstaat en staatssecretaris Van Gennip van Economische Zaken, op 27 oktober in Wassenaar is gehouden. Dertig topondernemers van maritieme "leader firms" en voorzitters van maritieme brancheorganisaties namen aan de bijeenkomst deel. Nederland Maritiem Land bracht de partijen bijeen.

Maritieme Cluster
De maritieme cluster is een krachtig Nederlands cluster met een werkgelegenheid van ca. 200.000 mensen, 15.500 bedrijven, een toegevoegde waarde van 12,6 miljard Euro, een export van 12,5 miljard Euro (d.i. 5,5 % van de totale Nederlandse export) internationaal georiënteerd met sectoren die leidend zijn op wereld- of Europese schaal. Het is ook een sterk technologie cluster zoals de Industriebrief stelt, met innovatiepotentie zoals het Innovatieplatform onlangs heeft vastgesteld, en met een belangrijke kennisinfrastructuur.
Breed gedragen
Negen inleiders uit de diverse maritieme sectoren omschreven de kansen en belemmeringen waar bedrijven mee te maken hebben. In sommige sectoren, zoals Scheepvaart en Offshore, is internationaal sprake van een hausse, sommige sectoren zoals Havens zijn gunstig gelegen ten opzichte van het achterland, sommige sectoren zoals Toeleveringsindustrie en Watersport- industrie, hebben grote innovatie en exportpotentie. Door regelgeving en ongelijke concurrentievoorwaarden worden kansen niet gerealiseerd. Ook bij overheidsopdrachten zijn win-win situaties mogelijk. Innovatie en Onderwijs zijn van groot belang voor de cluster.
Slim
De maritieme ondernemers hebben concrete punten aangegeven waarop zonder al te veel financiële inspanning verbeteringen mogelijk zijn. Het gaat met name om afgestemde interdepartementale beleidsaandacht voor de samen- hang van de maritieme sectoren. Slimme samenwerking van departementen en bedrijfsleven biedt veel mogelijkheden.

---

NEDERLAND MARITIEM LAND
DUTCH MARITIME NETWORK

Eigen broek
De maritieme topondernemers zijn wereldwijd actief. "Wij komen niet vragen om steun, wij zijn gewend onze eigen broek op te houden", zegt Rob van Gelder, PRESS RELEASE bestuursvoorzitter van Koninklijke Boskalis Westminster, een van de maritieme leader firms. "Deze Rondetafel conferentie kan helpen meer toegevoegde waarde in Nederland te houden. De sector is bereid samen met de overheid te onderzoeken hoe door regelgeving en innovatief aanbesteden dit gerealiseerd kan worden".
Industriebrief
De Staatssecretaris van Economische Zaken was blij met de discussie. "Het is een van de eerste acties uit de Industriebrief. Samen met het bedrijfsleven kansen pakken, en ook andere departementen bij de besluitvorming betrekken," aldus mevrouw Van Gennip.
Geen praatclubs
De conferentie werd voorgezeten door mevrouw Peijs. Zij sprak haar waardering uit over de wijze waarop het maritieme bedrijfsleven geclusterd aan tafel verscheen. "Op concrete vragen horen concrete antwoorden, en die willen wij zorgvuldig met het bedrijfsleven uitwerken", stelt mevrouw Peijs. "Afgesproken is om binnen zes maanden weer bijeen te komen en de ingezette acties te beoordelen". Ter vergadering heeft mevrouw Peijs 10 miljoen toegezegd als innovatie impuls voor de zeescheepvaartsector voor logistieke, technische en organisatorische vernieuwingen. "Op deze wijze laten wij zien dat het ons menens is", aldus mevrouw Peijs.
Meer informatie
De inleidingen zijn ook in Pdf formaat ter beschikking onder: forum.dutch- maritime-network.nl onder punt 2. Communicatie, E. Overige NML publicaties.

Informatie:
Stichting Nederland Maritiem Land
Drs. ir. H.P.L.M. Janssens
Tel. (010) 205 27 20

Stichting Nederland Maritiem Land netwerkt voor de gehele maritieme cluster: zeescheepvaart, scheepsbouw, maritieme toeleveringsindustrie, offshore, binnenvaart, natte waterbouw, havens, maritieme dienstverlening, visserij, Koninklijke Marine en watersportindustrie. Samen met de brancheorganisaties richt de Stichting zich op verbetering van het maritieme beleid in Nederland en op de verbetering van het imago van de cluster. Aandachtspunten van de Stichting zijn: Communicatie, Export, Innovatie en Maritieme Arbeidsmarkt en Onderwijs.
Het bestuur van de Stichting is samengesteld uit prominente personen uit de diverse maritieme sectoren, die op persoonlijke titel zitting hebben.


---- --