Partij van de Arbeid


Stafdienst Voorlichting telefoonnummer 070-3183040


Den Haag, 28 oktober 2004


PvdA presenteert Jeugd zorg voor de toekomst


In juni 2004 bracht de PvdA-fractie samen met twintig deskundigen een manifest uit over jeugdzorg. Een manifest over jongeren in problemen en hoe hen te helpen toch op te groeien tot evenwichtige en verantwoordelijke volwassenen.


Met dit manifest onder de arm gingen leden van de PvdA Tweede-kamerfractie in september op onderzoek uit. Ze bezochten jongeren en gezinnen met problemen, hun familieleden, hulpverleners en deskundigen om te zien en te horen hoe het manifest in de praktijk uitwerkt. De bezoeken hebben geleid tot een aantal aanscherpingen en nadere precisering. De resultaten staan in het boekje Jeugd zorg voor de toekomst .


Het boekje geeft concrete actiepunten om hulpverlening aan jongeren én hun gezinnen te verbeteren. Zo wil de PvdA dat het beleid voor jongeren in problemen zich ook uitstrekt tot 18-plussers. De kinderrechter zou de mogelijkheid moeten krijgen om een kinderbeschermingsmaatregel ook na de achttiende verjaardag door te laten lopen.Geaccepteerd zal moeten worden dat er soms gezinnen zijn die continue hulp en ondersteuning nodig hebben.


Het boekje is niet uitputtend, het is werk in uitvoering en vormt voor de PvdA een agenda voor de komende jaren. Omdat alleen oplossingen die draagvlak hebben kansrijk zijn, gaan de kamerleden op 1 november terug naar de in september bezochte personen om hen het boekje Jeugd zorg voor de toekomst aan te bieden en met hen over de aanbevelingen in discussie te gaan. Op basis van de bezoeken en discussies ontwikkelt de PvdA een initiatiefnota over de jeugdzorg. Dit initiatief wordt begin december 2004 ingediend bij de Tweede Kamer.


PvdA-kamerlid Godelieve van Heteren gaat maandag 1 november naar Amsterdam, Bureau Jeugdzorg Amsterdam Zuid en Nieuw/West, Overschiestraat 17, Amsterdam Om 9.30 uur geeft Godelieve van Heteren een korte inleiding en licht de aanbevelingen in het boekje Jeugd zorg voor de toekomst toe. Aansluitend wordt tot 11.30 uur onder meer met hulpverleners gediscussieerd over de door de PvdA voorgestelde oplossingen en bevindingen.


Naast Amsterdam worden tegelijkertijd door PvdA Tweede-Kamerleden bezoeken gebracht aan Rotterdam, Den Haag, Middelburg, Den Helder, Venlo, Zwolle, Leeuwarden, Emmeloord, Eindhoven, Groningen, Assen, Gouda en Harderwijk.