Gemeente Abcoude


Abcoude, Breukelen en Loenen meten gemeentelijke kwaliteit

De colleges van B&W van de gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen hebben besloten aan de raden een positief advies voor te leggen voor de start van een kwaliteitsmeting in elk van de gemeenten. In een bijeenkomst in Loenen, op uitnodiging van de provincie Utrecht, hebben de colleges maandagavond samen gesproken over de inzet van het instrument.

De gemeenten Abcoude, Breukelen en Loenen willen gebruik maken van het aanbod van de provincie om een kwaliteitsmeting uit te voeren. In de meting wordt in beeld gebracht hoe de gemeente functioneert als bestuur van de lokale gemeenschap (relatie burger-bestuur), als publieke dienstverlener (leveren van goederen en diensten), als onderdeel van het bestuurlijk bestel (rol in de regio) en als vernieuwende organisatie (borging van bovenstaande rollen in de toekomst). Doel van de meting is de kwaliteit van het lokaal bestuur te versterken. Deze indeling in vier rollen van een gemeente wordt landelijk gehanteerd waar het gaat over het bepalen van de kwaliteit of bestuurskracht van gemeenten.

In de kwaliteitsmeting staat een vergelijking van het willen en het kunnen centraal: wat zijn de ambities van de gemeente en op welke wijze worden deze ambities gerealiseerd. Om de kwaliteit in beeld te brengen wordt gebruik gemaakt van schriftelijk materiaal en worden vijf kwaliteitsdebattengevoerd. In gesprekken met het college van B&W, met raadsleden, met de ambtelijke top, het maatschappelijk middenveld en bevolking en met overheden in de omgeving van de gemeente wordt gevraagd naar het functioneren van de gemeente. Door verschillende groepen te betrekken bij de kwaliteitsmeting wordt de kwaliteit van de gemeente vanuit verschillende perspectieven belicht.

Aan de hand van de uitkomsten van de meting wordt bepaald waar verbetering mogelijk is en op welke manier dit het beste gerealiseerd kan worden. Dit loopt uiteen van consolideren, investeren tot samenwerken en eventueel zelfs fuseren (waarbij de mogelijke partner(s) niet vooraf bepaald zijn).

Gezien het besluit van de gemeenten Loenen en Wijdemeren om een onderzoek te doen naar de effecten van een fusie van beide gemeenten zal aan Wijdemeren worden voorgelegd of zij eveneens willen deelnemen aan de kwaliteitsmeting.

---

27 oktober 2004