Stichting Weten


Kennisontwikkeling - Publicaties & Studies

Maatschappelijk publiceren

In onze visie is de publiekscommunicatie over wetenschap en techniek cruciaal voor de verdere ontwikkeling van onze kennissamenleving; daarbij redenerend vanuit het belang van de optimaal geïnformeerde burger. Dat is immers ook in het belang van de wetenschap. Stichting Weten heeft middels dit project een bijdrage willen leveren aan een kwalitatieve invulling van de kennisoverdracht tussen onderzoeksinstellingen en het brede publiek.

Sinds 2003 dragen de publieke onderzoeksinstellingen immers zelf zorg voor de evaluatie van hun onderzoek. De manier waarop die evaluatie wordt vorm-gegeven is vastgelegd in het SEP (Standard Evaluation Protocol) voor publieke onderzoeksinstellingen. In het SEP wordt de mogelijkheid geboden om naast het beoordelen van de wetenschappelijk kwaliteit van onderzoek óók het oordeel van de omgeving mee te laten wegen in het eindoordeel over die onderzoeksinstelling. De mate waarin deze maatschappelijke toetsing zal plaatsvinden zal zeer sterk uiteen lopen, afhankelijk van de aard van het onderzoek, de universiteit of de bestuurder.

Stichting Weten en Science Alliance ontwikkelen in samenwerking met het Centrum voor Wetenschaps- en Technologie Studies (CWTS) gezamenlijk een prototype voor een instrument om de maatschappelijke waardering van wetenschap kwantitatief in kaart te brengen.

Tijdens de bijbehorende discussiebijeenkomst op 24 juni 2004 zijn de uitgangspunten van een dergelijk instrument gepresenteerd aan de hand van een enquête onder het universitaire management.

Op deze pagina treft u verscheiden links aan naar de publicatie, presentaties van de discussiebijeenkomst en artikelen die aan het onderwerp gerelateerd zijn.

Publicatie Maatschappelijk publiceren door de wetenschap