Gemeente Katwijk


* Commissie gemeente Katwijk bekijkt plannen voor tweede fase havengebied


* Friese oud-dijkgraaf Togtema voorgedragen als interim dijkgraaf Rijnland


---

Commissie gemeente Katwijk bekijkt plannen voor tweede fase havengebied

Katwijk, 27 oktober 2004

Op uitnodiging van B&W hebben op woensdag 27 oktober a.s. twee projectontwikkelaars, t.w. BAM en Proper Stok hun plannen gepresenteerd aan de commissie R&R voor de tweede fase van het Havengebied in Katwijk aan Zee.

In 2003 heeft B&W besloten om een nieuwe stedenbouwkundige variant te laten ontwikkelen voor de tweede fase van het Havengebied. Dit is het gebied wat is gelegen rondom het Prins Hendrikkanaal aansluitend aan Princehaven tot aan de brandweerkazerne. Van achttien geïnteresseerde projectontwikkelaars zijn er vier uitgenodigd om een nieuwe stedenbouwkundige variant te ontwikkelen voor dit gebied. Deze plannen zijn gepresenteerd aan een beoordelingscommissie.

Dit heeft geleid tot het voorstel om BAM en Proper Stok hun stedenbouwkundige plannen te laten presenteren aan de commissie. De planconcepten van deze beide projectontwikkelaars sluiten volgens de beoordelingscommissie het beste aan bij de wensen van de gemeente Katwijk.

Na de presentatie van 27 oktober zal de commissie op 10 november 2004 worden verzocht haar standpunt bekend te maken. Hierna zal B&W, rekening houdend met het standpunt van de commissie, een definitieve keuze maken en deze keuze in december a.s. voorleggen aan de commissie.


---

Friese oud-dijkgraaf Togtema voorgedragen als interim dijkgraaf Rijnland

Op 1 januari 2005 is de fusie tussen het hoogheemraadschap van Rijnland en de waterschappen Groot-Haarlemmermeer, De Oude Rijnstromen, Wilck en Wiericke een feit en treedt ook het onlangs gekozen nieuwe bestuur aan. Op maandag 3 januari heeft dit bestuur een eerste algemene vergadering waarin een groot aantal besluiten moet worden genomen. Eén daarvan is het in gang zetten van de benoemingsprocedure voor een dijkgraaf van het nieuwe hoogheemraadschap van Rijnland. De algemene vergadering maakt een profielschets, er wordt geadverteerd en de sollicitatieprocedure komt op gang. Daarna volgt een voordracht aan de Kroon die uiteindelijk de dijkgraaf benoemd.

Voordat de nieuwe dijkgraaf aantreedt, is er naar verwachting een aantal maanden verstreken. Tot die tijd is er een interim-dijkgraaf noodzakelijk. De bestuurlijke commissie die de fusie tussen de waterschappen voorbereid - de Voorbereidingscommissie - heeft Gedeputeerde Staten voorgesteld de heer Everhardus (E.H.) Togtema uit Drachten voor deze functie te benoemen.

De heer Togtema was dijkgraaf van het Wetterskip Fryslân en is momenteel lid van de Adviescommissie Water, een overlegorgaan dat de minister van Verkeer en Waterstaat adviseert over waterbeheer en Noordzee-aangelegenheden. Hij heeft diverse fusies meegemaakt en was voorzitter van de Plaatsingscommissie die de directieleden en leidinggevenden heeft geselecteerd en was voorzitter van één van de Plaatsingscommissies die belast waren met de plaatsing van de medewerkers.