Gemeente Dordrecht


Persbericht

De traditionele Johan de Wittlezing 2004 wordt dit jaar gehouden op woensdag 27 oktober om 20.15 uur in de Augustijnenkerk te Dordrecht en heeft als thema:

Vernieuwing van de democratie

Sprekers:

Jozias van Aartsen en Wouter Bos

Al meer dan tien jaar organiseert de Stichting Dordtse Academie jaarlijks de traditionele Johan de Wittlezing in de historische Augustijnenkerk. Als sprekers waren onder andere: Henk van Os, Jos van Kemenade, Henk Vonhoff, Heleen Dupuis , Arthur Docters van Leeuwen en Martin van Amerongen onze gasten.

Onze stichting wil met de Johan de Wittlezingen - meestal in de vorm van een dubbellezing- een bijdrage leveren aan het debat over culturele, politieke en bestuurlijke problemen. De lezingen worden gegeven in het hart van de historische stad Dordrecht, vrijwel op de plek waar in de 16e en 17e eeuw respectievelijk de Eerste Vrije Statenvergadering (1572) en de Dordtse Synode (1618/1619) werden gehouden. Dordrecht is daarmee vanuit de geschiedenis "Stad van Staat en Taal" bij uitstek.

Geheel in lijn met deze traditie zullen de fractievoorzitters van de VVD en de PvdA het debat aangaan over de vernieuwing van de democratie. Er lijkt een afnemende betrokkenheid van de kiezers bij verkiezingen te constateren en het ledental van menige politieke partij loopt terug. De band tussen kiezer en gekozene is vaak niet erg sterk of soms zelfs afwezig. De politieke betrokkenheid neemt eerder toe dan af, zo blijkt uit vele opiniemetingen. Het vertrouwen in politici en politieke instituties staat onder druk, blijkt uit die metingen. Hoe dit vertrouwen in de politiek weer te versterken? Wat is de waarde en betekenis van mogelijke vernieuwingen als de gekozen burgemeester, de verandering van het kiesstelsel en het verbeteren van de overheidsorganisaties?

Na een inleiding van beide sprekers zal een debat met de zaal plaats vinden, onder leiding van Victor Deconinck

Voor nadere inlichtingen kunt u zich wenden tot:

Roel Leentvaar tel. 078 6143748
pr.leentvaar@wanadoo.nl


---- --