Ingezonden persbericht


Persuitnodiging
22 oktober 2004

SNV organiseert debat aan vooravond begrotingsbehandeling Ontwikkelingssamenwerking

Bezuinigen en armoede bestrijden: gaat dat samen?

De Nederlandse ontwikkelingsorganisatie SNV organiseert op woensdag 27 oktober, aan de vooravond van de begrotingsbehandeling Ontwikkelingssamenwerking, het debat 'Less is more?'. Deelnemers zijn de woordvoerders van de VVD, Zsolt Szabó, vanuit de PvdA, Diederik Samsom, Gerard Doornbos, voorzitter van de Land- en Tuinbouworganisatie Nederland, en Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie aan de UvA en onder meer werkzaam geweest bij de Wereldbank. Debatleider is Jacques Monasch, die ook het publiek actief in de discussie zal betrekken.

Wat zijn de feiten achter de ontwikkelingssamenwerking? Wat werkt wel en wat niet? Gaan bezuinigingen en armoedebestrijding samen? Wat is de meest effectieve aanpak van armoede? Durven we handelsbarrières te slechten? En moeten daarvoor gevestigde belangen in Nederland aan de kant?

Nog onlangs plaatsten diverse parlementariërs, in uiterst kritische bewoordingen, grote vraagtekens bij de effectiviteit en soms zelfs de wenselijkheid van ontwikkelingssamenwerking. 'Korten van het OS-budget van vier naar één miljard euro (Zsolt Szabó)', 'stoppen met ontwikkelingssamenwerking (Geert Wilders)', 'een parlementaire enquête naar de effectiviteit van ontwikkelingssamenwerking (Mat Herben)'.

'Less is more?' biedt ingrediënten voor een voorproefje van het begrotingsdebat dat op 1 november in de Tweede Kamer plaatsvindt.

U bent van harte uitgenodigd het debat bij te wonen.

Programma 'Less is More?'
Wanneer: Woensdag 27 oktober 2004
Locatie: Nieuwspoort, Lange Poten 10, Den Haag

16:30 - 17.00 Binnenkomst gasten en publiek
17:00 - 17:05 Opening door Dirk Elsen, directievoorzitter SNV 17:05 - 17:35 'Van hulp naar handel'
Zsolt Szabó (OS-woordvoerder VVD) en Sweder van Wijnbergen (hoogleraar economie, UvA) 17:40 - 18:10 'Internationale handelspolitiek: vrijheid of bescherming?' Diederik Samsom (OS-woordvoerder PvdA) en Gerard Doornbos (voorzitter LTO Nederland) 18:15-18.20 Analyse Bart Garssen (hoofddocent Taalbeheersing, Argumentatietheorie en Retorica, UvA) 18:20 Afsluiting
18.30-19.00 uur Borrel

Meer informatie: SNV, Egbert Jan Vierkant, telefoon 070 344 0122, ejvierkant@snv.nl.

Zsolt Szabó, OS-woordvoerder VVD
Zsolt Szabó (1961) is sinds 2003 lid van de Tweede-Kamerfractie van de VVD. Eerder was hij lid van het hoofdbestuur en internationaal secretaris van deze partij. In het bedrijfsleven was Szabó actief als organisatieadviseur en interim-manager. In de Kamer is Szabó woordvoerder Ontwikkelingssamenwerking, ICT en Defensie. Hij baarde opzien door te pleiten voor drastische inkrimping van het OS-budget.

Sweder van Wijnbergen, hoogleraar Economie UvA
Prof. dr. Van Wijnbergen (1951) is hoogleraar Economie aan de Universiteit van Amsterdam en CEO van Infomedics NV. Eerder was hij verbonden aan de London School of Economics. Als econoom werkte hij onder meer voor de Wereldbank en later als Secretaris-Generaal bij het Ministerie van Economische Zaken.

Diederik Samsom, OS-woordvoerder PvdA
Diederik Samsom (1971) is sinds 30 januari 2003 lid van de Tweede-Kamerfractie van de PvdA. Eerder was hij directeur van het groene energiebedrijf 'Echte Energie'en actief voor Greenpeace Nederland. Naast zijn Kamerlidmaatschap is Samsom bestuurslid bij de Evert Vermeer Stichting en het Burma Centrum Nederland.

Gerard Doornbos, voorzitter LTO Nederland
Naast zijn voorzitterschap bij LTO Nederland bekleedt Gerard Doornbos (1948) tal van andere functies, onder andere bij de SER, de Stichting van de Arbeid, de Raad van Centrale Ondernemersorganisaties. Ook is Doornbos agrarisch ondernemer en voorzitter van Agriterra, een organisatie die zich richt op de versterking van landbouworganisaties in ontwikkelingslanden.


---- --