Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

27 oktober 2004

Boekentassen én leerlingen op de weegschaal

KA ETTERBEEK IS DUIDELIJK

LEERLINGEN ZIJN GEEN EZELS !

Jongeren zijn geen lastdieren! Toch sleuren veel jongeren dagelijks heel wat kilo s mee in hun boekentas. Sommigen dragen tot 30 % van hun eigen lichaamsgewicht! Het zwaartepunt ligt duidelijk in de eerste graad van het secundair onderwijs.

Het Koninklijk Atheneum Etterbeek nam de proef op de som. Tijdens 2 onaangekondigde wegingen i.s.m. het Centrum voor Leerlingenbegeleiding werden de boekentassen én de leerlingen op de weegschaal gezet.

Cijfers

In het 1ste leerjaar van de 1ste graad weegt een boekentas gemiddeld 6,25 kg. Maar boekentassen van 8, 9 & en bijna 11 kg zijn geen uitzonderingen. Conclusie: voor 83 % van de leerlingen uit het 1ste leerjaar is de boekentas te zwaar. Als men rekening houdt met het gemiddelde lichaamsgewicht mag de boekentas gemiddeld maar 4,5 kg wegen.

In het 2de leerjaar van de 1ste graad is de boekentas voor minder leerlingen een last. Toch blijft voor zo n 44 % van de leerlingen de boekentas te zwaar geladen.

Actie

Het Koninklijk Atheneum Etterbeek verklaart de oorlog aan de zware boekentassen. Leerlingen, ouders én leraren worden via talrijke acties betrokken bij deze strijd. Met onaangekondigde boekentassenwegingen, ludieke acties, mailings en informatiesessies van de rugschool willen ze hun leerlingen heel wat kilo s & én rugklachten besparen.

Op woensdag 27 oktober wordt het startschot gegeven voor het sponsorproject Ik ben geen ezel! . Vrienden, familieleden, buren, leraren & kunnen het verschil tussen de eerste gemiddelde weging van de boekentas en de laatste sponsoren. Elke verloren 500 gram is 50 eurocent waard. Het is de bedoeling om met de opbrengst de voedingskosten voor de Poitou-ezel in het dierenpark Planckendael te bekostigen. Kortom: leerling én ezel worden er beter van.

Op woensdag 27 oktober van 10 u. tot 12.30 u. komt de ezel in de klas !

Contact

Koninklijk Atheneum Edmond Mesenslaan 2 1040 Etterbeek

www.kaetterbeek.be

Filip Giraldo

adjunct-directeur

02 738 70 41

0477 78 87 54

filip.giraldo@kaetterbeek.be