Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.15 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200304664/1
Beroep van negen partijen, waaronder het Buurtcomité Berkhaag en M&L van Helden Handelsonderneming uit Sprang-Capelle, tegen het goedkeuringsbesluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant van het bestemmingsplan Berkhaag van de gemeente Waalwijk. Het bestemmingsplan heeft betrekking op het bestaande bedrijventerrein Berkhaag. Het plan geeft een actuele planologische regeling van het bedrijventerrein dat ligt in de kern Sprang. Partijen hebben een aantal procedurele bezwaren aangevoerd betreffende het advies van de Provinciale Planologische Commissie en het al dan niet onbeantwoord laten van eerdere bezwaren. Voorts stellen partijen dat in het bestemmingsplan voor sommige percelen een te grote beperking gaat gelden voor het gebruik en/of de bebouwing van de gronden.


* 200401940/1
Hoger beroep van de Gooise Zweefvliegclub met betrekking tot het besluit van de minister van Verkeer en Waterstaat waarbij de Regeling tarieven luchtvaart 2002 is vastgesteld. Op grond van de Luchtvaartwet kan een regeling worden vastgesteld op grond waarvan bedragen zijn verschuldigd voor onder meer - het gebruik van een vliegveld. De rechtbank in Amsterdam heeft het daar ingestelde beroep bij uitspraak van 30 januari 2004 ongegrond verklaard.

* 200402147/1
Hoger beroep van een inwoner van Nuenen met betrekking tot de dwangsom die het college van burgemeester en wethouders van Nuenen, Gerwen en Nederwetten aan hem heeft opgelegd om de, in strijd met de bouwvergunning, gebouwde bebouwing aan de Laar in Nuenen te verwijderen. De dwangsom bedraagt 453.780,= De rechtbank in s Hertogenbosch heeft bij uitspraak van 22 januari 2004 het daar ingestelde beroep ongegrond verklaard.


* 200403119/1
Beroep van de Vereniging Milieudefensie tegen de vergunning die de staatssecretaris van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer, mede namens de minister van Economische Zaken en de staatssecretaris van Sociale Zaken, op grond van de Kernenergiewet heeft verleend aan Urenco Nederland B.V.. De vergunning is verleend voor het wijzigen van de fabriek aan de Planthofsweg 77 in Almelo waar uranium wordt verrijkt met behulp van ultracentrifuges. Verder zijn bestaande voorschriften geactualiseerd en zijn oude vergunningen ingetrokken. De Vereniging Milieudefensie stelt onder meer - dat ten onrechte niet alle gebruikers van gebouwen in de omgeving op de hoogte zijn gebracht van de ontwerp-vergunning.


* 200403349/1
Beroep van een inwoner van Lekkerkerk tegen het besluit van het college van burgemeester en wethouders van Nederlek van 15 juli 2003 waarbij een nadere eis is gesteld aan voetbalvereniging Lekkerkerk. De voetbalvereniging heeft een voetbalveld aan de Tiendweg West in Lekkerkerk. Het college van burgemeester en wethouders heeft bepaald dat de vereniging een onderzoek moet laten uitvoeren naar de mogelijkheden om de hinder door verlichting op de woningen die in de nabijheid van het voetbalveld liggen te beperken. De inwoner die beroep heeft ingesteld is van oordeel dat de nadere eis ontoereikend is.


* 200403722/1
Beroep van het college van burgemeester en wethouders van Sint Anthonis tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant waarbij deels goedkeuring aan het bestemmingsplan Molenveld 2e fase is onthouden. Het bestemmingsplan maakt een uitbreiding van het bestaande bedrijventerrein mogelijk, alsmede de aanleg van een weg. Het gebied bevindt zich in het zuidoosten van de kern Wanroy en wordt aan de westzijde begrensd door de Peelstraat, in het noorden en oosten door het bedrijventerrein Molenveld en in het zuiden door de zogenoemde A-watergang. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft bij eerdere uitspraak van 5 november 2003 (200206439/1) het goedkeuringsbesluit van 8 oktober 2002 gedeeltelijk vernietigd. Het college van burgemeester en wethouders heeft tegen het nieuwe besluit van 9 maart 2004 beroep ingesteld omdat er goedkeuring is onthouden aan het plandeel met de bestemming Verkeersdoeleinden ten zuiden van het Molenveld.