ALGEMEEN NEDERLANDS PERSBUREAU

Kort geding ANP tegen Novum

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft een kort geding aangespannen tegen persbureau Novum Nieuws. Het ANP wil via de rechter voorkomen dat Novum nog langer via valse toegangscodes inbreekt in de ANP-computers. Na onafhankelijk onderzoek is vast komen te staan dat Novum stelselmatig en op grote schaal de ANP-artikelen, die alleen toegankelijk zijn voor betalende klanten, via deze valse codes ophaalt en gebruikt voor zijn eigen berichtgeving.

Al maandenlang kreeg de leiding van het ANP signalen van zijn staf en correspondenten dat er voortdurend verrassende overeenkomsten te zien waren tussen de kopij van het ANP en de stukken van Novum. Dat bleek niet alleen uit teksten die in wisselende mate overlappend waren en uit overgenomen foutjes, maar evenzeer uit signalen van woordvoerders en andere contacten van het ANP. Het aantal van deze meldingen groeide zo sterk dat de leiding van het ANP heeft besloten om een onderzoek uit te laten voeren.

Met behulp van digitale detectie, tekst- en tijdanalyse en getuigenverklaringen is vastgesteld dat Novum zich dagelijks met valse codes toegang heeft verschaft tot de besloten nieuwsvoorziening van het ANP. Novum heeft geen abonnement en heeft dus geen recht op deze toegang, maar heeft er niettemin continu gebruik van gemaakt. Op basis van de ANP-feed heeft Novum stelselmatig artikelen gemaakt die opvallende overeenkomsten vertoonden.

Pogingen van het ANP om Novum de ernst en de schadelijkheid van zijn handelswijze te laten inzien hebben niet tot het gewenste resultaat geleid. Vandaar dat het ANP zich tot de rechter heeft gewend. Het kort geding dient op 28 oktober om 13.30 bij de rechtbank in Amsterdam.

Voor verder informatie: Rob de Spa, hoofdredacteur ANP, tel. 06 - 53729675.

27 okt 04 00:03