D66

Onbestaanbaar dat een internationale instelling op Europees grondgebied onderscheid maakt tussen het huwelijk van hetero- en homostellen. Eén van de hoekstenen van Europa is dat we elke vorm van discriminatie willen uitbannen. Waarom laten de 22 EU - lidstaten die lid zijn van het Europees Octrooibureau dan toe dat deze instelling discrimineert? aldus een verontwaardigde D66 Europarlementariër Sophie in t Veld. Zij stelde daarom vandaag schriftelijke vragen over deze kwestie aan de Europese Commissie. Naast het stellen van vragen kondigt de Europarlementariër tevens de start aan van een actie waarbij zij inwoners van de EU oproept dit soort misstanden aan haar te melden.

In t Veld is verbaasd dat een instelling met o.a. vestigingen in Nederland en België, twee landen die het huwelijk hebben opgesteld voor personen van hetzelfde geslacht, alleen huwelijken tussen stellen van verschillend geslacht erkend. Dit betekent concreet dat aan getrouwde stellen van verschillend geslacht wél, en aan getrouwde stellen van hetzelfde geslacht géén huwelijkstoeslagen en andere voordelen worden toegekend. Ik vind dit op zn zachts gezegd een vreemde situatie voor een organisatie waarvan, hoewel geen officiële EU-instelling, overwegend EU-lidstaten lid zijn. Ik wil weten wat de commissie hier aan denkt te doen. Een leuke klus voor de nieuwe Europese Commissaris voor de Grondrechten.

Naast haar vragen aan de Europese Commissie over dit specifieke geval, start D66´er In t Veld ook een actie waarbij ze inwoners van de EU die zich geconfronteerd zien met dit soort zaken, oproept om deze aan haar te melden. Ik wil wel eens weten hoeveel EU burgers tegen dit soort problemen aanlopen. Daarbij denk ik, naast de situatie bij het Europees Octrooibureau, aan stellen van het gelijke geslacht die in Nederland of België getrouwd zijn, maar bij verhuizing naar een andere EU-lidstaat merken dat hun huwelijk daar niet wordt erkend. Daartoe kunnen zij mailen aan sophie@d66.nl

In ´t Veld heeft de volgende vragen gesteld, welke de Europese Commissie binnen drie weken dient te beantwoorden:
1. Was de Commissie hiervan op de hoogte?

2. Is de Commissie met mij van mening dat het tegenstrijdig is dat de EU enerzijds zelf in haar instellingen middels het ambtenaren statuut non-discriminatie afdwingt, maar dat de EU het anderzijds toelaat dat een internationale organisatie, waarvan het grootste deel uit EU-lidstaten bestaat en waarvan de vestigingen zich op het EU-grondgebied bevinden, wel discrimineert?
3. Is de Commissie met mij van mening dat het onaanvaardbaar is dat een internationale organisatie, gevestigd op EU-grondgebied, natíonale wetgeving met betrekking tot het huwelijk en geregistreerd partnerschap niet erkent?

4. Zo ja, wat gaat de Commissie doen om te voorkomen dat deze discriminatie plaatsvindt?

27-10-2004 08:52