TNO

Persberichten 2004
Verzuimprikkels die werken

26 oktober 2004

Verzuimprikkels blijken met name effect te hebben als het overige verzuimbeleid - een goed arbobeleid, en adequate begeleiding en reïntegratie - goed is opgezet. Dit stelt TNO in haar onderzoek `Prikkels en sancties. Bouwstenen voor een modern ziekteverzuimbeleid'.

Prikkels en sancties. Bouwstenen voor een modern ziekteverzuimbeleid

Verzuimprikkels zijn in het Nederlandse bedrijfsleven een gevoelig onderwerp. Vergeleken met andere landen is het gebruik ervan vrij laat op gang gekomen. De laatste tien jaar is er een omslag merkbaar. In 2000 maakte zo'n 40% van de bedrijven gebruik van verzuimprikkels. Ze houden bijvoorbeeld een vrije dag in bij ziekmelding, betalen het loon niet volledig door bij ziekte, betalen de eerste ziektedag niet uit of geven aan werknemers die niet of weinig verzuimen een bonus of extra vrije tijd. In 2004 bleken in een steekproef van 123 CAO's er 44 één of meer verzuimprikkels te bevatten.

Verzuimprikkels met spectaculaire resultaten krijgen veel aandacht in de media. Veel werkgevers vragen zich dan ook af of deze verzuimaanpak voor hun bedrijf nuttig kan zijn. Het blijkt dat invoering van verzuimprikkels lang niet voor elk verzuimprobleem een oplossing is.

Praktische handleiding
De vormgeving van de prikkel zelf is maatwerk en heel bepalend voor de effectiviteit. In sommige gevallen daalt het verzuim namelijk niet of nauwelijks na invoering. Het TNO-rapport presenteert daarom een stappenplan dat werkgevers helpt om te verkennen of de inzet van verzuimprikkels iets toevoegt aan hun verzuimbeleid en dat hen de weg wijst bij de invoering ervan. De belangrijkste feiten en tips over toepassing, effectiviteit en kosten/baten zijn op een rij gezet. Verschillende praktijkvoorbeelden uit binnen- en buitenland laten bovendien zien hoe verzuimprikkels in arbeidsorganisaties en branches zijn toegepast.

`Prikkels en sancties. Bouwstenen voor een modern ziekteverzuimbeleid',
auteurs S. Andriessen, C.V. van Vuuren, P.G.W. Smulders, ISBN 90-5986-098-5, is een uitgave van TNO Arbeid. Voor verzendkosten wordt EUR 5,- inclusief BTW gerekend. Het rapport is schriftelijk te bestellen bij TNO Arbeid, fax 023 554 93 94 of receptie@arbeid.tno.nl.

Het volledige rapport is gepubliceerd op arbo.nl.

TNO Arbeid

Persvoorlichting

Maarten Lörtzer
T 015 269 49 75

June Vasconcellos
T 015 269 49 05

F 015 262 73 35

pressinfo@tno.nl

Postbus 6050

2600 JA, Delft

Overig nieuws

TNO magazine