Gemeente Amsterdam

Goed halfjaar voor de haven
27 oktober 2004 - Lisa Neves Gonçalves/Nieske Dekker, Gemeentelijk Havenbedrijf
Volgens de halfjaarlijkse rapportage van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam aan het college van B&W is het afgelopen halfjaar voor de haven positief verlopen. Niet alleen steeg de goederenoverslag met 12,5%, ook verloopt de uitgifte van bedrijfsterreinen volgens plan. De voor de economie van de regio Amsterdam zo belangrijke cruisesector beleeft goede tijden. Amsterdam verwacht dit jaar 90 zeecruiseschepen en 704 riviercruiseschepen.

De wethouder voor de Haven, Mark van der Horst, is zeer verheugd dat de haven zich zo goed heeft hersteld na de dip van 2003. "De groei overtreft onze verwachtingen. De haven is een van de vijf economische pijlers van Amsterdam. Dit betekent dat wanneer het de haven voor de wind gaat de stad daarvan meeprofiteert, zowel in verdiensten als in werkgelegenheid."

Goederenoverslag

De goederenoverslag laat de afgelopen zes maanden een fors herstel zien. In de gehele havenregio (Amsterdam, Zaanstad, Beverwijk en IJmuiden) groeide de overslag met 12,5% tot 35,4 miljoen ton. Amsterdam groeide met 16,3% tot 24,8 miljoen ton. Deze groeipercentages liggen hoger dan in de overige Nederlandse en buitenlandse havens binnen de zogeheten Hamburg-Le Havre range.

Vooruitzichten

Uit de rapportage van het Gemeentelijk Havenbedrijf blijkt dat de aan- en afvoer van bouwstoffen steeds omvangrijker worden en dat Amsterdam zich ontwikkelt tot een logistiek knooppunt voor de bouwstoffensector.

Daarnaast verwacht het Havenbedrijf een toename van de overslag van schroot en door de verruiming van de diepgang buitengaats een groei in de kolenoverslag.
In de sector vloeibaar massagoed verwacht het Havenbedrijf een toename in de aan- en afvoer van biofuel door de nieuwe EU-wetgeving waardoor er een percentage biofuel moet worden toegevoegd aan de dieselbrandstof die in de EU wordt gebruikt.

Bedrijfsterreinen

Het afgelopen halfjaar is voor 22 hectare bedrijfsterrein de onderhandelingen afgerond. Naar verwachting zullen in de tweede helft van dit jaar de erfpachtcontracten worden getekend. Daarnaast is het Havenbedrijf met nog een aantal bedrijven in gesprek over vestiging in het havengebied.

Cruisesector

De cruisesector bloeit. In 2004 zullen 90 zeecruiseschepen de Amsterdamse haven aandoen. Voor het seizoen 2005 heeft het Havenbedrijf al 62 aanmeldingen binnen van zeecruiseschepen die de hoofdstad willen bezoeken. De populariteit van Amsterdam bij de riviercruisevaart is groot. Dit jaar zullen naar verwachting 704 riviercruiseschepen in Amsterdam afmeren tegenover 651 in 2003.

Port Security

Ook al waren op 1 juli jl. niet alle ISPS (International Ship and Port facility Security)-plichtige havenbedrijven in de haven goedgekeurd, toch is de haven veilig en betrouwbaar volgens de International Maritime Organisation. Dit komt doordat er een aanvullende procedure is vastgesteld voor de bedrijven die nog niet over een goedgekeurd beveiligingsplan beschikken. Op 26 augustus jl. waren 51 van de 86 ISPS-plichtige bedrijven officieel goedgekeurd.

Verbetering van de zeetoegang

Voor de verbetering van de zeetoegang tot de Amsterdamse havenregio heeft het Havenbedrijf samen met verschillende partijen (overheden en bedrijven) in het Noordzeekanaalgebied de projectorganisatie Zeetoegang IJmuiden opgericht. Het projectteam onderzoekt in samenwerking met Rijkswaterstaat naar innovatieve en betaalbare oplossingen voor de verbetering van de zeetoegang bij IJmuiden. Op 18 november bespreken bestuurders uit de havenregio de resultaten van dit onderzoek met de ministers van Verkeer en Waterstaat en van VROM.

Duurzaamheid

Het afgelopen halfjaar heeft het Havenbedrijf de realisering van een windmolenpark nabij de Afrikahaven voorbereid. Met dit park wordt de capaciteit aan opgewekte stroom door windmolens in het havengebied vergroot van 13 MW naar meer dan 50 MW.

© Gemeente Amsterdam