KNGF

Voorzitter fysiotherapeuten roept leden op tot eenheid

Voorzitter fysiotherapeuten roept leden op tot eenheid

Amersfoort, 27 oktober 2004, Fysiotherapeuten zijn verdeeld over de te volgen koers ten aanzien van marktwerking binnen de fysiotherapie. Dit bleek tijdens de Buitengewone Ledenraadpleging eerder deze week. Daar stemde ruim 46% van de aanwezige leden voor het bestuursbeleid en ruim 53% tegen. Aanleiding is het experiment afschaffing maximum tarief fysiotherapie dat minister Hoogervorst per 1 januari a.s. van start laat gaan. Het bestuur van het KNGF is van mening dat dit experiment mogelijkheden biedt om tot een inkomensverbetering en meer kansen voor de beroepsgroep te komen.

Gelet op de maatschappelijke waardering voor fysiotherapie, de uitslag van de Buitengewone Ledenraadpleging en de wens die veel leden hebben geuit om de eenheid te bewaren, doet voorzitter Bas Eenhoorn een uiterste poging om tot een compromis te komen. Hij roept zowel het Algemeen Bestuur, als de voorzitters van de regionale en beroepsinhoudelijke verenigingen als de tegenstanders van het bestuursbeleid (verenigd in de initiatiefgroep Vote) op tot compromisbereidheid om zo de meningsverschillen te overbruggen.

Concreet wordt de initiatiefgroep Vote in het bijzonder uitgenodigd om twee kandidaten voor te stellen voor vrij te komen posities binnen het bestuur. Ook stelt voorzitter Bas Eenhoorn verder voor om belangrijke voorwaarden te stellen aan de invulling en uitvoering van het experiment afschaffing maximum tarief fysiotherapie. Zo moet er een restitutiesysteem ingevoerd worden waar verzekerden gebruik van kunnen maken. Tevens moet directe toegang tot de fysiotherapie voor iedereen en zonder uitzondering ingevoerd worden en moet preventieve en arbeidsgerelateerde fysiotherapie geheel buiten overheidsbemoeienis gebracht worden.

Aanvullend zal het KNGF de Nma aanspreken om de onderhandelingspositie voor fysiotherapeuten naar verzekeraars te vergroten. Ook moet er een bedrijfsbeëindigingsfonds komen dat door de overheid gefinancierd wordt. Om de betrokkenheid van de leden bij meningsvorming en beleidsontwikkeling verder te vergroten, zullen er nieuwe interactieve media ontwikkeld en ingezet worden.

Het algemeen bestuur heeft de uitkomst van de eerste Buitengewone Ledenraadpleging niet bekrachtigd. Bas Eenhoorn heeft de betrokken partijen uitgenodigd om uiterlijk maandag te reageren op het voorstel. Aanstaande zaterdag zullen de regionale en beroepsinhoudelijke verenigingen dit al doen tijdens een extra bijeenkomst. De leden van het KNGF kunnen zich op zaterdag 6 november over het compromisvoorstel uitspreken in een tweede Buitengewone Ledenraadpleging in Den Haag. Afhankelijk van de uitkomst van deze ledenraadpleging, wordt op de Algemene Vergadering op 1 december a.s. besloten of het bestuur het vertrouwen van de leden zal houden.