Ingezonden persbericht


Persbericht Castricum, 19 oktober 2004

Drie nominaties in wedstrijd voor meer stadsrandnatuur

De werkgroepen Ratteneiland IVN Twiske uit Landsmeer, Heemtuin De Reigersbek uit Hoogkarspel en Heimanshof uit Hoofddorp zijn genomineerd in de projectenwedstrijd 'Aan elkaar Knopen' van Landschap Noord-Holland. Met deze wedstrijd wil Landschap Noord-Holland de natuur in de rand van stad en platteland een extra zetje in de rug geven. Een deskundige vijfkoppige jury nomineerde de drie projecten uit 15 inzendingen. Iedereen die zich met stadsrandnatuur bezig houdt en ideeën heeft om het groen in de stadsomgeving meer kansen te geven kon meedoen en een plan indienen.

De jury was onder de indruk van de aangeleverde projecten. " Wie durft er na deze ochtend nog te zeggen dat er geen mensen te vinden zijn om in de natuur en het landschap te werken"; was een uitspraak van één van de juryleden, die door alle leden werd onderschreven Omdat de ingezonden plannen inhoudelijk vrijwel even goed werden bevonden, beoordeelde de jury de inzendingen op de criteria 'nabijheid van de stadsrand' en 'uitvoerbaarheid op redelijk korte termijn'. De genomineerde projecten voldeden hier alledrie aan. De jury was om diverse redenen bijzonder enthousiast over de drie.

Allereerst het 'Beheerplan Natuurterrein Ratteneiland' van werkgroep Ratteneiland IVN Twiske uit Landsmeer. Dit plan is ontwikkeld om het Ratteneiland, een fraai stukje natuur in Landsmeer, goed te onderhouden en verder te ontwikkelen, zodat het beschikbaar blijft voor publiek en natuuronderwijs. De jury waardeerde in het project de betrokkenheid met de directe omgeving, scholen en bewoners.

'Natuur, recreatie, participatie, een goede combinatie'! In het projectplan van vrijwilligersgroep Heemtuin De Reigersbek uit Hoogkarspel, is het idee uitgewerkt om samen met buurtbewoners 'natuurlinten' (natuurvriendelijke oevers) aan te leggen aan de rand van Hoogkarspel-Noord. De groep heeft dit plan gekoppeld aan plannen van de gemeente Drechterland, die een vaar- fiets- en wandelroute wil leggen in het gebied. De jury was lovend over de zeer creatieve aanpak van Heemtuin De Reigersbek om met bewoners het heft in eigen hand te nemen en met een kleimodel invulling te geven aan een project van de gemeente. "Strijdbaar, een praktische aanpak, betrokkenheid en enthousiasme" vond de jury.

En tenslotte heemtuinvereniging De Heimanshof uit Hoofddorp. Onder de naam 'Ecologische verbindingen Hoofddorp / Haarlemmermeer' diende deze groep een plan in om bermen en groenstroken in het grensgebied van de gemeente Haarlemmermeer te verbinden, uit te breiden, meer natuurlijk in te richten en ecologisch te beheren. Ook hier waardeerde de jury in het project de samenwerking met de gemeente èn de buurtbewoners voor het ecologisch beheer van de groenstroken. Opvallend was de ervaren en professionele aanpak van het project. "De weg van de lange adem, die goed inspeelt op politieke en ambtelijke processen in de gemeente", aldus de jury.

De prijsuitreiking vindt donderdagmiddag 28 oktober plaats in het Provinciehuis in Haarlem. Voor het winnende project is maar liefst EUR 15.000,- beschikbaar gesteld. De projectenwedstrijd krijgt financiële ondersteuning van het Ministerie van LNV en de Nationale Postcode Loterij.

De projectenwedstrijd sluit aan op de estafette Aan Elkaar Knopen', waarin 15 vrijwilligersgroepen samen met Landschap Noord-Holland in mei allerlei activiteiten in de stadsrandnatuur op touw hebben gezet.

In de jury zitten: Nico Jonker, vertegenwoordiger van de provincie Noord-Holland, Mieke van Heuven, directeur Landschapsbeheer Nederland, Lambert Quant, voormalig voorzitter Noord-Hollands Landschap, Jaap Sluis, vertegenwoordiger bedrijfsleven en ambassadeur Landschap Noord-Holland en tenslotte Jan Manderfeld, directeur Landschap Noord-Holland.

///////////////////////