'ANP & de leugen regeert'

'ANP zet lastercampagne tegen Novum voort'

AMSTERDAM, 28 oktober 2004 -- Novum vindt het schandalig dat het ANP, vandaag wederom, via zijn eigen distributiekanalen Novum bewust schade berokkent en eiste daarom vanmiddag tijdens het kort geding in reconventie een voorschot op schadevergoeding van Euro 500.000,--.



Novum heeft op de bewijsvoering van het ANP haar eigen bronnen en bronmateriaal als tegenbewijs; ook van die berichten die Novum eerder had dan het ANP. Van het zogenaamde 'onafhankelijke onderzoek' van het ANP blijft nauwelijks iets overeind. Dat feit weerhoudt de advocaat van het ANP, de heer Van Manen, er echter niet van een lijst van hele en halve onwaarheden over Novum te dicteren. Zo beweert Van Manen voor het gemak dat Novum geen eigen Haagse redactie zou hebben, geen eigen tipgevers heeft, geen eigen verslaggevers heeft en 'slechts 10 redacteuren op de redactie heeft die de hele dag het ANP zitten over te schrijven'. Zijn bewijsvoering daarvoor leunt op het feit dat "alle artikelen geheel of gedeeltelijk gelijk zijn aan die van het ANP".

Het ANP heeft de eigen verslaggevers, die volgens hun statuut langs beginselen van onafhankelijkheid zouden moeten werken, ingezet in het juridische conflict met Novum. De afgelopen dagen verschenen diverse ANP-berichten over het kort geding dat is aangespannen tegen Novum. Daarin wordt het weerwoord van Novum weggemoffeld en geminimaliseerd in een laatste alinea. Het ANP blameert met deze belangenverstrengeling het imago van de Nederlandse journalistiek, zeker omdat veel media de berichten van het ANP integraal overnemen. Volgens Novum is dit een herbevestiging van het bestaansrecht van een tweede persbureau.

Het ANP laat met haar uitlatingen een duidelijke onderschatting zien van haar (voormalige) klanten. Van Manen beweert dat Novum voor eenvijfde van de ANP-prijs een identiek ANP-product aan haar klanten verkoopt. Daarmee zeggende dat ondernemingen en hoofdredacteuren van Trouw, de Volkskrant, Sp!ts, Elsevier, Ryx, Kennisnet etc.. blijkbaar het verschil niet kunnen zien tussen een originele persdienst en een "goedkope kopie".

De door het ANP zorgvuldig uitgestippelde lastercampagne om Novum de grond in te boren gaat ondertussen gewoon door. Terwijl de zitting vanmiddag nog aan de gang was, pakte het ANP via zijn eigen nieuwsfeed nog eens extra groot uit met dat het ANP een schadevergoeding eist wegens geleden economische schade en een verbod op "het nog maar steeds doorgaande misbruik van zijn feed". Zowel het ANP als Novum hebben op 13 oktober jongstleden al aan beide kanten technisch onmogelijk gemaakt dat er nog langer ingelogd kan worden; de eis van het ANP is dan ook ridicuul en puur en alleen bedoeld om Novum nog meer reputatieschade toe te brengen. Juist om deze reden brengt Novum dit persbericht naar buiten om haar kant van het verhaal te laten horen. Novum kiest er bewust voor om dit bericht niet te verspreiden via haar eigen nieuwsdienst, maar laat journalistiek Nederland zelf de keuze maken wat wel of niet wordt gepubliceerd.

Novum stelt nogmaals nadrukkelijk dat er geen enkele sprake is, of was, van het overnemen van welke artikelen van het ANP dan ook en dat het ANP daarvoor geen enkel bewijs biedt. Berichtgeving van het ANP en de juridische procedure moeten volgens Novum dan ook gezien worden als een doelbewuste poging van het ANP om haar enige concurrent uit de markt te drukken. Daarom eist Novum een voorschot op schadevergoeding van een half miljoen euro en rectificaties van het ANP op de voorpagina's van alle landelijke dagbladen. Zolang de rechter geen uitspraak heeft gedaan over deze zaak (volgt op 11 november) kan het ANP roepen wat ze wil. Blijkens de berichtgeving van vandaag doet het ANP dat ook zonder enige schroom.

Aangezien deze zaak nu onder de rechter is lijkt het Novum verstandiger als beide partijen zich vanaf heden zouden onthouden van commentaar in de pers totdat er op 11 november uitspraak is.